ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δυσφορία Ευρωπαίων για το δάνειο από την Παγκόσμια Τράπεζα

Δυσφορία Ευρωπαίων για το δάνειο από την Παγκόσμια Τράπεζα

Επιστολή προς τον Ευκλείδη Τσακαλώτο για το θέμα του δανείου ύψους 3 δισ. ευρώ που εξετάζει να λάβει η Ελλάδα από την Παγκόσμια Τράπεζα με σκοπό να προωθήσει ενεργές πολιτικές απασχόλησης έχει αποστείλει ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ.

Τη σχετική αποκάλυψε έκανε χθες μετά το Eurogroup ο ίδιος ο κ. Ρέγκλινγκ λέγοντας πως αν και δεν είναι ασυνήθιστο χώρες που έχουν δανειστεί από το ΔΝΤ να λαμβάνουν δάνειο και από την Παγκόσμια Τράπεζα, καθώς πηγαίνουν συχνά παράλληλα, ωστόσο ξεκαθάρισε πως αυτό το δάνειο μπορεί να έχει αντίκτυπο στη βιωσιμότητα του χρέους και στους δημοσιονομικούς στόχους.

«Ως εκ τούτου, πρέπει να είμαστε καλά ενημερωμένοι. Έστειλα επιστολή στον υπουργό κ. Τσακαλώτο για να ζητήσω λεπτομέρειες. Όχι για να τον αποθαρρύνω. Αλλά πρέπει να είμαστε ενήμεροι για τις λεπτομέρειες», ανέφερε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας.

Σύμφωνα με κυβερνητικές εξαγγελίες το εν λόγω δάνειο 3 δισ. ευρώ, εφόσον ληφθεί θα κατευθυνθεί για τη δημιουργία 450.000 θέσεων εργασίας σε τρία χρόνια, 150.000 ανά έτος.

Πάντως, αν και το προηγούμενο διάστημα ο Ευρωπαίος Επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί είχε μιλήσει για αυτό το δάνειο μάλλον αρνητικά, σημειώνοντας ότι τα επιτόκια ενός τέτοιου δανεισμού θα ήταν υψηλά, χθες δεν θέλησε να τοποθετηθεί στο ζήτημα.

Να σημειωθεί πως βάσει ομοειδών προγραμμάτων της Παγκοσμίας Τράπεζας το επιτόκιο του επίμαχου δανείου θα ανερχόταν στο 4,88%, δηλαδή σχεδόν όσο με το κόστος δανεισμού της Ελλάδος από τις αγορές το 2014 (4,9%).

ΔΗΜΟΦΙΛΗ