ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αποκαλύψεις για κρυφή παρακράτηση στις συντάξεις

Αποκαλύψεις για κρυφή παρακράτηση στις συντάξεις

Μια άγνωστη εισφορά που επιβαρύνει τους συνταξιούχους απεκάλυψε το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων. Η εν λόγω εισφορά παρακρατείται από όλες τις καταβαλλόμενες κύριες συντάξεις και αποδίδεται στο λογαριασμό κοινωνικής πολιτικής με σκοπό την οικονομική ενίσχυση ομοσπονδιών, σωματείων και συνομοσπονδιών συνταξιούχων. Ωστόσο, προκύπτει θέμα με την καταβολή της καθώς επιβαρύνει 1.276.025 συνταξιούχους οι οποίοι δεν είναι μέλη σε κανένα σύλλογο συνταξιούχων!

Σύμφωνα με το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων εκτός από τις 18 γνωστές μειώσεις σε συντάξεις και επιδόματα , ο περίφημος νόμος Κατρούγκαλου επέβαλε και μια ακόμα μείωση, εν αγνοία των συνταξιούχων. Με το άρθρο 102 θεσπίσθηκε μηνιαία εισφορά 0,20 ευρώ η οποία παρακρατείται από όλες τις καταβαλλόμενες κύριες συντάξεις και αποδίδεται στον λογαριασμό κοινωνικής πολιτικής υπέρ συνομοσπονδιών συνταξιούχων.

Τα παρακρατούμενα ποσά αποδίδονται σε τρεις ομοσπονδίες: Κατά 64% στην Ομοσπονδία συνταξιούχων ΙΚΑ- ΕΤΑ, κατά 32% στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτικών Συνταξιούχων και κατά 4% στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Αποστράτων Σωμάτων Ασφαλείας.

Με βάση την εν λόγω διάταξη παρακρατήθηκε για το τελευταίο επτάμηνο του 2016 1.786.438 ευρώ, ήτοι 255.205 ευρώ το μήνα. Διαιρώντας το ποσό των 255.205,00 της μηνιαίας παρακράτησης με το 0,20 ευρώ που είναι η μηνιαία εισφορά ανά συνταξιούχο προκύπτει ότι έγινε παρακράτηση σε 1.276.025 συνταξιούχους οι οποίοι δεν είναι μέλη σε κανένα σύλλογο συνταξιούχων.

Το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων σε επιστολή του προς την υπουργό Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, επισημαίνει ότι για τις μεθοδεύσεις αυτές προκύπτουν αναμφισβήτητα όχι μόνον σοβαρές πολιτικές ευθύνες, αλλά και άλλου είδους ευθύνες και ζητά την ανάκληση της εκδοθείσας υπουργικής απόφασης καθώς και την κατάργηση της διάταξης αυτής γιατί είναι μια νέα περικοπή στις συντάξεις καθώς και την άμεση απόδοση των παρακρατηθέντων χρηματικών ποσών στους συνταξιούχους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ