ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ποιες ευρωπαϊκές πόλεις διεκδικούν τα «λάφυρα» του Brexit

Ποιες ευρωπαϊκές πόλεις διεκδικούν τα «λάφυρα» του Brexit

Κόκκινο έχει χτυπήσει ο ανταγωνισμός τουλάχιστον δέκα ευρωπαϊκών πόλεων που προσπαθούν να προσελκύσουν εταιρείες οι οποίες σκέφτονται να μετακομίσουν από το Λονδίνο λόγω Brexit. Μεγάλοι όμιλοι όπως η Goldman Sachs, η Morgan Stanley και η Citigroup έχουν αρχίσει ενεργά να αναζητούν νέες πόλεις όπου θα μεταφέρουν την καρδιά των ευρωπαϊκών τους επιχειρήσεων ή άλλες σημαντικές δραστηριότητες.

Σκληρή μάχη για την επικράτηση δίνουν μεταξύ άλλων το Δουβλίνο, το Αμστερνταμ, η Βαλέτα, το Λουξεμβούργο, οι Βρυξέλλες, η Φρανκφούρτη, το Αμβούργο, η Μαδρίτη, το Παρίσι και το Μιλάνο, σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας Movinga.

Η εταιρεία αυτή ειδικεύεται στις μεταφορές επιχειρήσεων από ένα σημείο σε άλλο και θεωρεί σε μελέτη της ότι η καλύτερη πόλη για να μετακομίσουν οι τράπεζες είναι το Δουβλίνο. Η βαθμολογία έχει προκύψει από την ευκολία πρόσβασης που έχει μια πόλη στην υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ενωση, από την ποιότητα ζωής, το κόστος διαβίωσης, τη φορολογία, αλλά και το ποσοστό των κατοίκων που ζουν εκεί οι οποίοι μιλούν και καταλαβαίνουν την αγγλική γλώσσα. Η κατάταξη των επικρατέστερων πόλεων για να μετακομίσουν εκεί τράπεζες, σύμφωνα με την έκθεση της Movinga, φαίνεται στον σχετικό πίνακα.

Παρ’ όλα αυτά, οι ίδιες οι εταιρείες που σκέφτονται να μετακομίσουν λόγω Brexit εξετάζουν και άλλους παράγοντες που δεν συνυπολογίζει η εταιρεία. Για παράδειγμα, πιστεύεται ότι η Φρανκφούρτη βρίσκεται πιο ψηλά στη λίστα των προτιμήσεων των επιχειρήσεων από όσο δείχνει ο σχετικός πίνακας επειδή εκεί εδρεύουν ήδη μερικές από τις μεγαλύτερες τράπεζες του κόσμου, αλλά και πανίσχυροι θεσμοί και οργανισμοί.

Εκεί εδρεύουν μεταξύ άλλων η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η εποπτική Αρχή των τραπεζών της Γερμανίας, η BaFin, που έχει τεράστια πείρα στην εποπτεία σύνθετων συναλλαγών όπως τα παράγωγα. Πολλές επιχειρήσεις και κυρίως τράπεζες αναμένεται να βάλουν εμπρός τη διαδικασία μετακόμισης από τη Βρετανία αμέσως μόλις η πρωθυπουργός της χώρας Τερίζα Μέι ξεκινήσει επίσημα τη διαδικασία για το Brexit στις 29 Μαρτίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ