ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΔΝΤ: Παραμένουν διαφορές στο συνταξιοδοτικό και τα εργασιακά

ΔΝΤ: Παραμένουν διαφορές στο συνταξιοδοτικό και τα εργασιακά

Εξακολουθούν να υπάρχουν διαφορές μεταξύ θεσμών και ελληνικής κυβέρνησης στο συνταξιοδοτικό και τα εργασιακά όπως αποκάλυψε από την Ουάσιγκτον ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζέρι Ράις αναφερόμενος στις συζητήσεις των Βρυξελλών. Ο ίδιος δεν απέκλεισε το να ζητηθούν από την ελληνική αντιπολίτευση διαβεβαιώσεις σε περίπτωση συνομολόγησης προγράμματος του ΔΝΤ με την Ελλάδα, αλλά ξεκαθάρισε πως η στιγμή αυτή δε είναι κοντά.

«Έχει υπάρξει πρόοδος αλλά θα απαιτηθεί περισσότερη δουλειά για να γεφυρωθούν οι εναπομείνασες διαφορές», είπε το στέλεχος του ΔΝΤ για το Brussels Group και ονομάτισε τις συντάξεις και τα εργασιακά ως τα βασικά υπό συζήτηση θέματα. «Κοιτάμε το συνταξιοδοτικό και τα εργασιακά»,είπε χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος αρνήθηκε να αναφερθεί στο χρόνο ολοκλήρωσης των συζητήσεων. «Οι ζητήσεις συνεχίζονται στις Βρυξέλλες μεταξύ των αρχών και των θεσμών. Το ΔΝΤ είναι εκεί. Οι συζητήσεις είναι ζώσες. Δεν θα κάνω υποθέσεις για το χρόνο ολοκλήρωσης τους, αλλά κινούμαστε όσο πιο γρήγορα μπορούμε», είπε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς για το εάν το ΔΝΤ θα ζητήσει από την αντιπολίτευση διαβεβαιώσεις για τη συνέχιση των υπό διαμόρφωση πολιτικών ο Ράις είπε πως δεν έχει ζητηθεί κάτι τέτοιο, αλλά δεν απέκλεισε να συμβεί στο μέλλον, εάν και εφόσον υπάρξει συμφωνία για το νέο δανειακό πρόγραμμα.

«Για εμάς είναι σημαντικό να υπάρχει ισχυρή ιδιοκτησία για την επιτυχία του προγράμματος. Δεν έχουμε επαφή με τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Αλλά είναι αληθές ότι έχουμε ζητήσει στο παρελθόν συναίνεση από την αντιπολίτευση. Ωστόσο, αυτό το ζητάμε όταν υπάρχει συμφωνία στην κατεύθυνση ενός προγράμματος. Προς το παρόν απέχουμε από αυτό», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο Ράις ερωτηθείς από την ανταποκρίτρια της ΕΡΤ για το εάν μπορεί να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση χωρίς το ΔΝΤ είπε πως η συμμετοχή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα είναι κάτι που έχουν ζητήσει τόσο οι Ευρωπαίοι όσο και οι ελληνικές Αρχές. Για τη στάση των ΗΠΑ αρκέστηκε να αναφέρει πως δεν γνωρίζει «να έχει υπάρξει αλλαγή στη οπτική της αμερικανικής κυβέρνησης» και επιβεβαίωσε πως η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ και ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Στίβεν Μανούτσιν συζήτησαν πρόσφατα για την Ελλάδα.

Τέλος, ο εκπρόσωπος του Ταμείου ανέφερε πως στις 12 Απριλίου η Κριστίν Λαγκάρντ θα δώσει την προκαταρκτική ομιλία της εν όψει της Εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ (21-23 Απριλίου) στο Ινστιτούτο Bruegel των Βρυξελλών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ