ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κυβέρνηση για διαπραγμάτευση: Απομένουν μικρές λεπτομέρειες

Κυβέρνηση για διαπραγμάτευση: Απομένουν μικρές λεπτομέρειες

Καθησυχαστικός εμφανίσθηκε κυβερνητικός αξιωματούχος για τις συζητήσεις των Βρυξελλών υποστηρίζοντας πως απομένει να ρυθμιστούν «δύο-τρεις λεπτομέρειες» επί των εκκρεμών ζητημάτων με τους θεσμούς.Την ίδια στίγμη κοινοτικές πηγές ανέφεραν στο CNN Greece πως οι συζητήσεις θα συνεχιστούν από τις έδρες των θεσμών.

Ο εν λόγω αξιωματούχος ανέφερε πως η διαδικασία της διαβούλευσης θα ολοκληρωθεί έως αύριο, ωστόσο ξεκαθάρισε πως οι υπουργοί Ευκλείδης Τσακαλώτος, Έφη Αχτσιόγλου, Γιώργος Χουλιαράκης και Γιώργος Σταθάκης αναχωρούν σήμερα από τις Βρυξέλλες για την Αθήνα.

«Η διαδικασία των Βρυξελλών ολοκληρώνεται εντός της ημέρας ή αύριο. Απομένει να ρυθμίσουν 2-3 λεπτομέρειες. Οι υπουργοί επιστέφουν στην Αθήνα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Κοινοτικές πηγές με τις οποίες μίλησε το CNN Greece δεν μετέδιδαν κλίμα ρήξης και υπογράμμιζαν πως οι συζητήσεις ακόμη δεν έχουν ολοκληρωθεί.

«Κάποια πρόοδος σημειώθηκε στο γύρο των διαπραγματεύσεων αυτήν την εβδομάδα στις Βρυξέλλες. Οι συνομιλίες θα συνεχιστούν μεταξύ όλων των πλευρών από τις έδρες τους με στόχο να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση», ανέφεραν.

Άλλο στέλεχος των Βρυξελλών δήλωσε πως δεν υπάρχει προς το παρόν ημερομηνία επιστροφής θεσμών στην Αθήνα και πως τα κύρια θέματα που εκκρεμούν είναι τα εργασιακά και η ενέργεια.

Ουσιαστικά το πακέτο μέτρων που θα μπορούσε να κλειδώσει τη συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο έχει περιγραφεί και η ελληνική κυβέρνηση καλείται να λάβει τις αποφάσεις της για να επιστρέψουν τα κλιμάκια των θεσμών στην Αθήνα.

Δεδομένες θεωρούνται οι υποχωρήσεις της κυβέρνησης στο θέμα του αφορολογήτου και των συντάξεων με την έκπτωση φόρου να μειώνεται από τα 1.900 στα 1.300 ευρώ και την προσωπική διαφορά των παλαιών συνταξιούχων να κουρεύεται «σε μια δόση» το 2020.

Ωστόσο, στα εργασιακά η κυβέρνηση δεν κάνει πίσω στις αξιώσεις των θεσμών που ζητούν να παραμείνει ως έχει το πλαίσιο των συλλογικών συμβάσεων και ειδικά οι κατώτατοι μισθοί. Στο θέμα της ενέργειας, η απαίτηση των δανειστών για πώληση των μονάδων της ΔΕΗ είναι κάτι το οποίο δεν βρίσκει σύμφωνη την κυβέρνηση, η οποία θέλει να δοθεί χρόνος ώστε να καταδειχθεί πως οι δημοπρασίες ρεύματος αποδίδουν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ