ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τράπεζες: Το Δημόσιο είχε το 86% το 1995 και το 21% το 2016

Τράπεζες: Το Δημόσιο είχε το 86% το 1995 και το 21% το 2016

Μέσα στην 20ετία 1995-2016 η μετοχική παρουσία του Δημοσίου στις ελληνικές τράπεζες μειώθηκε από το 86% στο 21%. Μια εικόνα για το πώς εξελίχθηκε η κρατική παρουσία στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα τις τελευταίες δύο δεκαετίες παρέχει μελέτη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Η μελέτη με τίτλο «Τραπεζικό Ιδιοκτησιακό Καθεστώς: Τάσεις και Επιπτώσεις» (Bank Ownership: Trends and Implications) αναλύει τις αλλαγές στην ιδιοκτησία και το μετοχολόγιο των τραπεζών σε 91 χώρες της Ευρώπης, της Ασίας, της Αφρικής και της Λατινικής Αμερικής και συνοψίζει εμπειρικά στοιχεία σχετικά με τις επιπτώσεις από την αλλαγή ιδιοκτησίας των πιστωτικών ιδρυμάτων στις τραπεζικές επιδόσεις, στον ανταγωνισμό, στη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και στην πρόσβαση σε χρηματοδότηση.

Η έκθεση του ΔΝΤ διαπιστώνει πως υπάρχουν λίγα στοιχεία για το ότι οι υπό δημόσιο έλεγχο τράπεζες παρέχουν ουσιαστικά οφέλη (σε σχέση με άλλες μορφές ιδιοκτησίας) στον τραπεζικό τομέα, στην πραγματική οικονομία ή στους χρήστες των τραπεζικών υπηρεσιών, ιδίως δε στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Αν και η μελέτη αποδεικνύει ότι οι υπό δημόσιο έλεγχο τράπεζες μπορούν να βοηθήσουν στη σταθεροποίηση της πιστωτικής επέκτασης κατά τη διάρκεια κρίσεων, ωστόσο αναφέρει πως σε γενικές γραμμές οι εν λόγω τράπεζες έχουν αρνητικές επιπτώσεις στον ανταγωνισμό, ενώ και τα στοιχεία για την αποτελεσματικότητα τους στην επέκταση των τραπεζικών χορηγήσεων είναι ανάμικτα.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρατίθενται στην μελέτη το 1995 το 86% των ελληνικών τραπεζών ήταν υπό κρατικό έλεγχο και μόλις το 14% υπό ιδιωτικό, εκ των οποίων ποσοστό 2% αφορούσε σε ξένους ιδιώτες μετόχους.

Να σημειωθεί πως σήμερα μόλις το 21% του ελληνικού τραπεζικού συστήματος είναι υπό δημόσιο έλεγχο, υπό το πρίσμα των μετοχών που κατέχει το ΤΧΣ, ενώ το υπόλοιπο 79% ανήκει σε άλλους μετόχους.

Ενδεικτικά στην Εθνική το ΤΧΣ έχει μερίδιο 40% και οι λοιποί μέτοχοι 60%, στην Πειραιώς το ΤΧΣ έχει το 26% και οι άλλοι μέτοχοι το 74%, στην Alpha Bank η συμμετοχή του ΤΧΣ είναι 11% και των λοιπών μετόχων 89% και στην Eurobank το ΤΧΣ έχει μετοχική παρουσία 2% και οι ιδιώτες 98%.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ