ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Βλέπουν» αξιολόγηση, δεν βλέπουν ισχυρή ανάπτυξη οι διεθνείς οίκοι

«Βλέπουν» αξιολόγηση, δεν βλέπουν ισχυρή ανάπτυξη οι διεθνείς οίκοι

Οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις των αναλυτών αναφέρουν πως η ελληνική οικονομία συρρικνώθηκε στο πρώτο τρίμηνο του 2017, κάτι που σημαίνει πως ο στόχος για ανάπτυξη 2,7% εφέτος αποτελεί μάλλον παρελθόν.

Ενδεικτικά οικονομολόγοι της Citigroup και της Capital Economics μείωσαν μεσοβδόμαδα τις προβλέψεις τους για την ανάπτυξη το 2017 στο 0,5%, αν και η πλειοψηφία βλέπει ακόμη ανάπτυξη στο 1,5%, με την Deutsche Bank να κινείται κοντά στον μέσο όρο του 1,4%.

Για τη Citigroup, η τάση που οδήγησε σε ύφεση 1,2% την οικονομία το τέταρτο τρίμηνο του 2016 θα συνεχιστεί σε όλο το πρώτο εξάμηνο του 2017, όπως δείχνουν εξάλλου και τα στοιχεία του πρώτου διμήνου, κάτι που μπορεί να έχει αντίκτυπο στους στόχους του προγράμματος διάσωσης.

Η Barclays επίσης προβλέπει ανάπτυξη 0,4% εφέτος, εξαιτίας των καθυστερήσεων στην αξιολόγηση, αν και θεωρεί πως ένα νέο ελληνικό δράμα δεν δείχνει πιθανό.

Οι αναλυτές των διεθνών οίκων εκτιμούν πως τελικά η ελληνική κυβέρνηση θα περάσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις στο μέτωπο των εργασιακών, του συνταξιοδοτικού και του φορολογικού, για να ξεκλειδώσει την επόμενη δόση.

Οι αναλυτές αναμένουν ακόμη πως η αξιολόγηση θα μπορούσε να ολοκληρωθεί τον Μάιο ή τον Ιούνιο προτού λήξουν χρέη ύψους 7,4 δισ. ευρώ στα μέσα Ιουλίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ