ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αυτόματο «σκανάρισμα» καταθέσεων και επενδύσεων από την εφορία

Αυτόματο «σκανάρισμα» καταθέσεων και επενδύσεων από την εφορία

Την Εφαρμογή Αυτοματοποιημένου Ελέγχου Προσαύξησης Περιουσίας θα παρουσιάσουν αύριο σε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο Διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων Γιώργος Πιτσιλής.

Με την νέα εφαρμογή τα στοιχεία των πρωτογενών καταθέσεων των πολιτών θα διασταυρώνονται με ταχείες διαδικασίες με τα στοιχεία των φορολογικών τους δηλώσεων για να διερευνάται αν υπάρχει φοροδιαφυγή.

Η Εφαρμογή Αυτοματοποιημένου Ελέγχου Προσαύξησης Περιουσίας λειτούργησε πιλοτικά στα τέλη του 2016 στη βάση 1.270.000 ΑΦΜ, τα οποία προήλθαν από την ενοποίηση όλων των λιστών πιθανής φοροδιαφυγής προκειμένου να εντοπιστούν εκείνες οι περιπτώσεις που συγκεντρώνουν τις μεγαλύτερες πιθανότητες διάπραξης σοβαρών παραβάσεων της φορολογικής νομοθεσίας.

Κατά τη διάρκεια της πιλοτικής λειτουργίας δεν διαπιστώθηκαν αστοχίες στις παραμέτρους του λογισμικού, οι οποίες λαμβάνουν υπόψη τις συναλλαγές των επενδυτικών προϊόντων μέσω των κινήσεων των καταθετικών λογαριασμών, ενώ από όλες αυτές τις κινήσεις εξαιρούν τα δάνεια.

Πλέον το νέο σύστημα, αναμένεται να παραδοθεί αύριο με επικαιροποιημένα στοιχεία και άμεσα θα αρχίσει η πρώτη σειρά πιστοποιημένων εκπαιδεύσεων εφοριακών για την ορθή λειτουργία και εφαρμογή του λογισμικού.

Μέχρι τα τέλη του 2016 είχαν εκδοθεί άνω των 1.500 εντολών ελέγχου που αφορούσαν σε υποθέσεις φορολογουμένων με μεγάλα ποσά καταθέσεων ή αναλήψεων στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς. Από τις περιπτώσεις αυτές, σε 628 έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος, ενώ έχουν εκδοθεί 681 εντολές ελέγχου υποθέσεων που αφορούν συνδικαιούχους εμβασμάτων, σε 246 από τις οποίες έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος.

Παράλληλα, από τα μέχρι σήμερα διαθέσιμα στοιχεία της Διεύθυνσης Ελέγχων για τις υποθέσεις της λίστας Λαγκάρντ προκύπτει ότι από το έτος 2014 μέχρι και τον Οκτώβριο του 2016 ξεκίνησε έλεγχος σε 482 υποθέσεις και ολοκληρώθηκαν έλεγχοι σε 185 από αυτές, με συνολικά βεβαιωθέντα ποσά φόρων 235,9 εκατ. ευρώ, ενώ ταυτόχρονα εκδόθηκαν εντολές ελέγχου σε υποθέσεις συσχετιζόμενες με τη λίστα Λαγκάρντ, οι οποίες ολοκληρώθηκαν με συνολικά βεβαιωθέντα ποσά φόρων 8,53 εκατ. ευρώ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ