ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο ΣΕΒ για το Brexit και τις εξαγωγές των ελληνικών προϊόντων

Ο ΣΕΒ για το Brexit και τις εξαγωγές των ελληνικών προϊόντων
EUROKINISSI/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

«Η συμφωνία για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να διασφαλίζει την αποτελεσματική πρόσβαση των ελληνικών προϊόντων σε μια παραδοσιακή εξαγωγική αγορά». Αυτό αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΣΕΒ, με αφορμή την ενεργοποίηση της διαδικασίας του διαζυγίου, σημειώνοντας πως η μη συμφωνία στο κομμάτι αυτό θα σημαντικές επιπτώσεις σε τομείς, όπως τα βιομηχανικά προϊόντα (350 εκατ. ευρώ περίπου), τα χημικά (200 εκατ. ευρώ περίπου) και τα τρόφιμα (350 εκατ. ευρώ περίπου).

Συνολικά, οι ελληνικές εξαγωγές προς το Ηνωμένο Βασίλειο ανέρχονται σε 1 δισ. ευρώ και οι εισαγωγές στα 1,2 δισ. περίπου το 2016, ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο κατέχει την 7η θέση μεταξύ των εξαγωγικών προορισμών της Ελλάδας.

Οι ευρωπαϊκές εργοδοτικές οργανώσεις τοποθετήθηκαν στο θέμα μέσω της BusinessEurope, ζητώντας οι λύσεις που θα δοθούν «να είναι όσο το δυνατόν πιο κοντά στη σημερινή κατάσταση».

Καλούν επίσης τους διαπραγματευτές «να αποφύγουν οποιαδήποτε αμφιβολία σχετικά με τη δέσμευση στο ελεύθερο εμπόριο και των δύο πλευρών», να διασφαλίσουν όσο το δυνατόν πιο στενές οικονομικές σχέσεις μεταξύ των δύο πλευρών και να οργανώσουν ομαλή μετάβαση προς μια μελλοντική εμπορική συμφωνία.

Τονίζουν πάντως ότι η απόφαση της Βρετανίας να αποχωρήσει από την Ένωση προκαλεί αβεβαιότητες και ως εκ τούτου, είναι απαραίτητο να διαχειριστεί την έξοδο από την ΕΕ με τρόπο ομαλό και εποικοδομητικό.

Συγκεκριμένα η BusinessEurope και τα μέλη της σύνδεσμοι σε όλη την Ευρώπη καλούν τους διαπραγματευτές να διασφαλίσουν ότι το νέο μοντέλο που θα διέπει τις σχέσεις ΕΕ-Η.Β., μετά το Brexit, θα είναι σύμφωνο με τις ακόλουθες αρχές:

  • Διατήρηση της ακεραιότητας της Ενιαίας Αγοράς που βασίζεται στις τέσσερις ελευθερίες της.
  • Διασφάλιση, όσο το δυνατόν, πιο στενών οικονομικών σχέσεων μεταξύ της ΕΕ και του Η.Β.
  • Οργάνωση μιας ομαλής μετάβασης προς μια μελλοντική εμπορική συμφωνία, επιτρέποντας στις επιχειρήσεις να προετοιμαστούν και να προσαρμοστούν κατάλληλα στη νέο πλαίσιο που θα διαμορφωθεί.
  • Περιορισμό των αρνητικών επιπτώσεων του Brexit τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για τους πολίτες
  • Διασφάλιση ασφάλειας δίκαιου, το συντομότερο δυνατό, μέσα από την επίτευξη πρακτικών λύσεων, σε ένα λογικό και προβλέψιμο χρονικό διάστημα.
  • Συμμετοχή στις συζητήσεις όλων των ενδιαφερόμενων μερών (stakeholders), προκειμένου να αντιμετωπιστούν σωστά όλα τα θέματα, συμπεριλαμβανομένων των δασμών και των σχετικών διαδικασιών, της πρόσβασης στην αγορά και της σύγκλισης του ρυθμιστικού πλαισίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ