ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ενδείξεις παραβατικότητας από ελληνικές εταιρείες που μεταφέρθηκαν στη Βουλγαρία

Ενδείξεις παραβατικότητας από ελληνικές εταιρείες που μεταφέρθηκαν στη Βουλγαρία

Στο στόχαστρο βάζει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων εκατοντάδες εταιρείες ελληνικών συμφερόντων που μεταφέρθηκαν τα τελευταία χρόνια στη Βουλγαρία για φορολογικούς λόγους.

Μιλώντας στον realfm 97.8 ο Διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής αποκάλυψε ότι η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων έχει στη διάθεσή της στοιχεία σοβαρών ενδείξεων παραβατικότητας από τη μεταφορά επιχειρήσεων σε γειτονικές χώρες, όπως η Βουλγαρία.

«Σύντομα θα εκδοθούν ειδικές ελεγκτικές οδηγίες και θα γίνουν προσεγμένα βήματα ώστε να προχωρήσει η διαδικασία, χωρίς να υπάρχουν προβλήματα με τυχόν νομικά κωλύματα», ανέφερε.

Η μεγάλη φορολογία στην Ελλάδα κάνει χιλιάδες εταιρείες και επιτηδευματίες να μετακομίζουν σε άλλες γειτονικές χώρες. Η πλειοψηφία των εταιρειών αυτών φορολογείται στις χώρες του εξωτερικού με χαμηλούς συντελεστές, αλλά για υπηρεσίες που παράγουν στην Ελλάδα, κάτι που είναι μη σύννομο βάσει της εθνικής και της κοινοτικής νομοθεσίας.

Είναι ενδεικτικό ότι πλέον ο αριθμός των ελληνικών επιχειρήσεων με έδρα στη Βουλγαρία, όπου η φορολογία εταιρειών είναι μόλις 10% έχει αυξηθεί, από 2.000 που ήταν στην αρχή της κρίσης το 2010, σε πάνω από 17.000, σύμφωνα με τα στοιχεία της κυβέρνησης της γειτονικής χώρας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ