ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΑΑΔΕ και IRS φέρνουν στο φως αδήλωτες καταθέσεις Ελλήνων στις ΗΠΑ

ΑΑΔΕ και IRS φέρνουν στο φως αδήλωτες καταθέσεις Ελλήνων στις ΗΠΑ

Έτοιμη να παραλάβει από τις αμερικανικές τράπεζες στοιχεία για καταθέσεις, χρηματοοικονομικές επενδύσεις και εισόδημα από τόκους και προσόδους που έχουν οι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδος στις ΗΠΑ είναι η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.

Μέσα στις 70 ημέρες που μεσολάβησαν από την υπογραφή από τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον Αμερικανό πρέσβη Τζέφρι Πάιατ της διμερούς συμφωνίας Ελλάδας – ΗΠΑ για τη βελτίωση της διεθνούς φορολογικής συνεργασίας και την εφαρμογή του νόμου περί φορολογικής συμμόρφωσης λογαριασμών της αλλοδαπής (FATCA -Foreign Account Tax Compliance Act), η φορολογική διοίκηση προετοίμασε όλα τα συστήματα της στη βάση των προτύπων του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) και τις τεχνικές προδιαγραφές της αμερικανικής φορολογική διοίκησης ( IRS ), ώστε να παραλάβει όλα τα στοιχεία για τα εισοδήματα Ελλήνων στις αμερικανικές τράπεζες.

Η Ελλάδα βάσει της συμφωνίας που έχει υπογράψει υιοθετεί ένα μοντέλο που προβλέπει πρώτα την αποστολή των στοιχείων στην ελληνική φορολογική διοίκηση και στη συνέχεια προώθηση των στοιχείων στην Αμερικανική πλευρά.

Κατά την πρώτη ανταλλαγή δεδομένων θα αποσταλούν στοιχεία για τα έτη 2014, 2015, 2016 με οδηγό το Πρότυπο Αυτόματης Ανταλλαγής Πληροφοριών του ΟΟΣΑ. Το κάθε έτος θα σταλεί με ξεχωριστό αρχείο από τις αμερικανικές τράπεζες, το οποίο δεν θα είναι κρυπτογραφημένο.

Ακολούθως η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων θα ενεργοποιήσει το σύστημα ηλεκτρονικής διασταύρωσης τραπεζικών κινήσεων και φορολογικών δηλώσεων και θα συγκρίνει τα δηλωθέντα εισοδήματα των φυσικών και νομικών προσώπων με τα αρχεία που θα αποστείλουν τα αμερικανικά πιστωτικά ιδρύματα. Όσοι βρεθούν με αδήλωτα εισοδήματα θα καλούνται για εξηγήσεις και εφόσον δεν δικαιολογούν τις αποκλίσεις θα καλούνται να καταβάλουν τον αναλογούντα φόρο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ