ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Παρουσιάζεται στο EuroWorking Group η συμφωνία κυβέρνησης – θεσμών

Παρουσιάζεται στο EuroWorking Group η συμφωνία κυβέρνησης – θεσμών

Τα «αποκαλυπτήρια» της συμφωνίας κυβέρνησης – θεσμών θα γίνουν σήμερα στο EuroWorking Group. Εάν διαπιστωθεί πως η πρόοδος είναι επαρκής τότε τα κλιμάκια των ΔΝΤ, ΕΕ, ΕΚΤ και ESM θα επανέλθουν στην Αθήνα την επόμενη εβδομάδα, ώστε να οριστικοποιηθεί η συμφωνία σε επίπεδο τεχνικών στελεχών (Staff Level Agreement), το μεγαλύτερο μέρος της οποίας έχει ήδη καταρτιστεί.

Πάντως, πληροφορίες από τις Βρυξέλλες ανέφεραν πως κάποια ζητήματα που έθεσε η Ελλάδα στο ΔΝΤ ίσως να επιφέρουν καθυστερήσεις, κάτι που θα σημαίνει ότι πιθανότητα ο στόχος για τεχνική συμφωνία έως το Eurogroup της 7ης Απριλίου στη Μάλτα δεν θα πιαστεί.

Σε κάθε περίπτωση αν και το κείμενο της συμφωνίας αναμένεται να γνωστοποιηθεί αμέσως μετά το EuroWorking Group, οι βασικές του παραδοχές είναι ήδη γνωστές.

Στα φορολογικά ο λογαριασμός θα ανέλθει στο 1,8 δισ. ευρώ και κυρίως από τις τσέπες των φορολογουμένων με χαμηλά εισοδήματα. Το νέο αφορολόγητο που θα εφαρμοστεί από το 2019 θα κινείται στην περιοχή των 5.900 – 6.000 ευρώ, ε μια μικρή μείωση του πρώτου συντελεστή από το 22% στο 20%. Η μείωση αυτή θα επιβαρύνει με φόρο ακόμη και συνταξιούχους που λαμβάνουν σύνταξη 500 ευρώ !

Στο ασφαλιστικό η έναρξη των περικοπών στις συντάξεις θα γίνει από το 2019, με στόχο εξοικονομήσεις 1,8 δισ. ευρώ. Κατά κάποιες πληροφορίες δε οι περικοπές θα εφαρμοστούν στο άθροισμα κύριων και επικουρικών συντάξεων, κλιμακωτά, για συνολικές αποδοχές άνω των 700 ευρώ.

Στα εργασιακά, η συμφωνία κλείνει με διατυπώσεις που αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο επαναφοράς των συλλογικών διαπραγματεύσεων μετά το τέλος του προγράμματος, ενώ στις ομαδικές απολύσεις οι δανειστές έκαναν πίσω στην αύξηση του ποσοστού από το 5% στο 10%. Φέρονται να κέρδισαν ωστόσο οι απολύσεις να γίνονται με μια απλή κοινοποίηση από τους εργοδότες, χωρίς να υπάρχει καμία διοικητική προέγκριση.

Στα ενεργειακά η κυβέρνηση φέρεται να αποδέχθηκε την πώληση του 40% των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ. Ωστόσο, μέλλει να διαφανεί τι θα συμβεί με τις υδροηλεκτρικές μονάδες.

Όλα τα παραπάνω μέτρα θα πρέπει έως το Eurogroup της 22ας Μαΐου να έχουν ψηφιστεί από τη Βουλή, προκειμένου εν συνεχεία να ανοίξει η συζήτηση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ