ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε διαρκή πτώση ο τουρκικός τουρισμός

Σε διαρκή πτώση ο τουρκικός τουρισμός

Σε κάθετη πτώση βρίσκεται ο τουρισμός στη Τουρκία, εξέλιξη που ειδικά στο μέτωπο της κρουαζιέρας επηρεάζει και την Ελλάδα.

Σύμφωνα με στοιχεία της ένωσης ξενοδόχων της χώρας, της TUROB, καταγράφεται συνεχής μείωση στην πληρότητα των ξενοδοχείων της Κωνσταντινούπολης, που συνοδεύεται με ταυτόχρονη μείωση τιμών.

Η μέση πληρότητα των δωματίων των ξενοδοχείων στην Κωνσταντινούπολη υποχώρησε τον Φεβρουάριο στο 47,2% από 47,6% τον αντίστοιχο περυσινό μήνα. Η μέση ημερήσια τιμή (ADR) των ξενοδοχείων της πόλης κατέγραψε ακόμη πιο σημαντική μείωση – κατά 19,3% – και υποχώρησε στα 70,30 ευρώ. Τον Φεβρουάριο του 2016 η μέση ημερήσια τιμή ανερχόταν σε 87,10 ευρώ. Τα κέρδη ανά δωμάτιο μειώθηκαν την ίδια περίοδο σχεδόν κατά 20%, υποχωρώντας στα 33,20 ευρώ από 41,40 ευρώ πέρυσι. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μείωση που έχει καταγραφεί ανάμεσα σε όλες τις ευρωπαϊκές πόλεις, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε η ένωση των ξενοδόχων.

Η TUROB ζητεί να ληφθούν αμέσως μέτρα για να αναστραφεί η κατάσταση. Η μείωση στη ζήτηση για δωμάτια ξενοδοχείων στην πόλη αποδίδεται κατά κύριο λόγο στον φόβο για τρομοκρατικές επιθέσεις. Και τους δύο πρώτους μήνες του 2017 η μέση ημερήσια τιμή των δωματίων μειώθηκε κατά 25% στα 68,1 ευρώ σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους. Τα κέρδη ανά δωμάτιο μειώθηκαν κατά 28% στα 31,5 ευρώ.

Μόλις πριν από δύο χρόνια η Τουρκία ήταν έκτη στη λίστα των χωρών όλου του κόσμου με τις περισσότερες επισκέψεις τουριστών. Κάθε χρόνο την επισκέπτονταν σχεδόν 42 εκατ. τουρίστες. Το 2016 ο αριθμός αυτός μειώθηκε σημαντικά στα 25 εκατ., καθώς οι τρομοκρατικές επιθέσεις αλλά και οι πολιτικές εξελίξεις προκάλεσαν ανησυχία. Για το 2017 υπάρχουν φόβοι ότι ο αριθμός των τουριστών μπορεί να είναι ξανά μικρότερος από το αναμενόμενο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ