ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ντάισελμπλουμ: Υπάρχει πρόοδος όχι συμφωνία μεταξύ Αθήνας και θεσμών

Ντάισελμπλουμ: Υπάρχει πρόοδος όχι συμφωνία μεταξύ Αθήνας και θεσμών
REUTERS/Yves Herman

«Δεν υπάρχει συμφωνία, ούτε σε τεχνικό επίπεδο, μεταξύ των θεσμών και της Ελλάδας», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας, Γερούν Ντάισελμπλουμ, διαψεύδοντας δημοσίευμα του Reuters που επεσήμανε πως Αθήνα και δανειστές τα βρήκαν.

Ο πρόεδρος του Eurogroup, απευθυνόμενος στο κοινοβούλιο της Ολλανδίας, εξέφρασε την αισιοδοξία του για την επίτευξη συμφωνίας επισημαίνοντας πως υπάρχει πρόοδος στις συζητήσεις.

«Ελπίζω μέσα στις επόμενες μέρες, την ερχόμενη βδομάδα να υπάρξει συμφωνία. Αλλά ακόμη και τότε, οι θεσμοί πρέπει να επιστρέψουν στην Αθήνα για να οριστικοποιήσουν όλες τις λεπτομέρειες», είπε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα θέματα που είναι ακόμη στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων αφορούν το συνταξιοδοτικό, τα εργασιακά και το φορολογικό.

«Το συνταξιοδοτικό της Ελλάδας απέχει πολύ από την βιωσιμότητα. Χρειάζεται βελτίωση».

Αναφορικά με το φορολογικό τόνισε πως «είναι καλό να υπάρξει ένα προοδευτικό σύστημα, αλλά όταν περισσότεροι από τους μισούς δεν συνεισφέρουν, αυτό δημιουργεί οικονομικό βάρος. Το ΔΝΤ ζητά πιο ευρεία φορολογική βάση και συμφωνώ».

Από την πλευρά της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μέσω εκπροσώπου της, δεν θέλησε να σχολιάσει περαιτέρω το χθεσινό δημοσίευμα του Reuters, όμως επεσήμανε πως υπάρχει πρόοδος.

«Η Κομισιόν διατηρεί την θέση της πως έχει υπάρξει πρόοδος, οι συζητήσεις συνεχίζονται».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ