Προς τα 5.600 ευρώ το αφορολόγητο για τον άγαμο

Δυσμενέστερη από ότι αναμενόταν θα είναι η μείωση του αφορολογήτου σύμφωνα με όσα προέκυψαν από την ενημέρωση που έκαναν χθες ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και η Έφη Αχτσιόγλου στην Κοινοβουλευτική Ομάδα των ΑΝΕΛ.

Διαβάστε επίσης

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Οικονομικών απεκάλυψε ότι το αφορολόγητο θα υποχωρήσει ακόμα και στα 5.600 ευρώ για μισθωτούς, συνταξιούχους και αγρότες χωρίς παιδιά, με κλιμάκωσή του υψηλότερα έως και τα 5.900 ανάλογα με τον αριθμό των τέκνων.

Ωστόσο ο συντελεστής φόρου παραμένει στο 22%. Στο πλαίσιο αυτό θα πληρώνει φόρο ακόμη και μισθωτός στον ιδιωτικό τομέα με μισθό 400 ευρώ! Με την εν λόγω παρέμβαση το πραγματικό εισόδημα χαμηλόμισθων και συνταξιούχων θα μειωθεί ως 700 ευρώ το χρόνο.

Ενδεικτικά έγγαμος με εισόδημα 15.000 ευρώ, σήμερα πληρώνει στην εφορία 1.400 ευρώ. Με τη μείωση του αφορολογήτου στα 5.900 ευρώ, και με φορολογικό συντελεστή 20%, ο φόρος που θα πρέπει να πληρώσει είναι 1.820 ευρώ.Έγγαμος με ετήσιο εισόδημα 19.000 ευρώ, με τα τωρινά δεδομένα πληρώνει 2.280 ευρώ, με αφορολόγητο όριο στα 5.900 και 20% φορολογικό συντελεστή, θα πληρώσει 2.620 ευρώ.

Από την ίδια ενημέρωση προέκυψε πως στο πακέτο των αντίμετρων περιλαμβάνονται η μείωση του πρώτου συντελεστή φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων από το 22% στο 20%, αλλά μόνον εάν ξεπεραστεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2018. Ομοίως, θα υπάρξει μείωση του συντελεστή φορολογίας επιχειρήσεων από το 29% στο 26%.


Διαβάστε επίσης

Ευρωπαίος αξιωματούχος: Πιστεύουμε στην ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων μέχρι τα μέσα Ιουνίου

Πηγή ΕΕ: Ανεξάρτητα τα μετρά για το χρέος από την ενεργοποίηση του προγράμματος του ΔΝΤ

Σε Ιταλία και Ελλάδα η προσοχή των αγορών – Προειδοποιεί η ΕΚΤ

ΝΔ για τα αποτελέσματα του Eurogroup: «Το κρασί νέρωσε πολύ»