ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δεν βλέπει συμφωνία έως τις 7 Απριλίου ο Ντάισελμπλουμ

Δεν βλέπει συμφωνία έως τις 7 Απριλίου ο Ντάισελμπλουμ

Στην εκτίμηση πως είναι πολύ νωρίς για να υπάρξει συμφωνία για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης στο Eurogroup της 7ης Απριλίου, προχώρησε σήμερα ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, ενώ δεν απέκλεισε μια έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup για την Ελλάδα εάν χρειαστεί.

«Ελπίζω να μπορέσουμε να εγκρίνουμε σύντομα (σ.σ. μια συμφωνία), αλλά αυτό δεν θα είναι στις 7 Απριλίου στη Βαλέτα, είναι πολύ νωρίς», δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής του Eurogroup σε δημοσιογράφους στη Χάγη. Προσέθεσε πάντως πως έχει γίνει μεγάλη πρόοδος μεταξύ των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων και της Ελλάδας για την ολοκλήρωση της δεύτερης αναθεώρησης του προγράμματος.

«Είναι πάντα δυνατό να συγκληθεί ένα έκτακτο Eurogroup. Αυτό δεν είναι μια ανακοίνωση, αλλά υπάρχει η δυνατότητα αυτή», τόνισε ο Ολλανδός αξιωματούχος.

Από το πρωί της Τετάρτης ο Ντάισελμπλουμ είχε ενημερώσει την ολλανδική Βουλή πως ήταν «αβέβαιο» το εάν Ελλάδα και δανειστές θα καταφέρουν έως το Eurogroup της Μάλτας στις 7 Απριλίου να έχουν καταλήξει σε ένα ολοκληρωμένο πακέτο μέτρων, ώστε να υπάρξει η σχετική πολιτική συζήτηση.

Πρέπει να σημειωθεί πως εκτός από τον Γερούν Ντάισελμπλουμ και στελέχη της κυβέρνησης άφηναν χθες να εννοηθεί πως θα απαιτηθεί περισσότερος χρόνος για να υπάρξει συμφωνία. Μάλιστα, ανέφεραν πως εφόσον χαθεί η ημερομηνία της 7ης Απριλίου θα μπορούσε να υπάρξει ένα εμβόλιμο Eurogroup πριν το καθορισμένο Eurogroup της 20ης Μαΐου, πιθανότατα στις αρχές Μάιου, το οποίο αφενός θα επιβεβαίωνε πως το πακέτο μέτρων που αποφασίσθηκε είναι συνεκτικό και αφετέρου πως τα μέτρα αυτά αρκούν για να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση στο σκέλος των μεταρρυθμίσεων.

Πάντως, μια τέτοια εξέλιξη θα μειώσει το χρόνο που θα έχει στη διάθεση της η κυβέρνηση για να ψηφίσει τα μέτρα κάτι που εάν δεν γίνει έως την τρίτη εβδομάδα του Μαΐου τότε πολύ δύσκολα θα ληφθούν οι απαραίτητες αποφάσεις για το ελληνικό χρέος έως τις 20ης Μαΐου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ