ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μειώθηκαν οι Έλληνες κροίσοι το 2016

Μειώθηκαν οι Έλληνες κροίσοι το 2016
REUTERS/Ivan Alvarado

Για πρώτη φορά από την τελευταία παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, βάσει της απογραφής του 2017 της εταιρείας Wealth-X οι δισεκατομμυριούχοι του πλανήτη μειώθηκαν στο τέλος του 2016 σε σχέση με το 2015 κατά 3,1% στους 2.397, από 2.473, ενώ πτώση 4% σημείωσε και ο συνολικός τους πλούτος, καθώς διαμορφώθηκε στα 7,37 τρισ. δολάρια από 7,68 τρισ. δολάρια.

Στις σχετικές λίστες της Wealth-X παρατηρείται αισθητή μείωση των Ελλήνων κροίσων αφού οι δισεκατομμυριούχοι από 11 υποχώρησαν στους 10, ενώ οι πλούσιοι με περιουσία άνω των 30 εκατ. δολαρίων από τους 565 περιορίστηκαν μόλις στους 280, με τη συνολική τους περιουσία από τα 86 δισ. ευρώ να έχει υποχωρήσει μόλις στα 34 δισ. δολάρια.

Βάσει των στοιχείων της Wealth-X πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου παραμένει ο ιδρυτής της Microsoft Μπιλ Γκέιτς. Ο νεότερος δισεκατομμυριούχος και πέμπτος στη σχετική λίστα είναι o συνιδρυτής του Facebook Μαρκ Ζάκερμπεργκ, ενώ η Λιλιάν Μπετενκούρ (14η θέση), κληρονόμος της L’Oreal, είναι η γηραιότερη δισεκατομμυριούχος.

Με βάση τον Bloomberg Billionaires Index, τις τελευταίες ημέρες ο Τζεφ Μπέζος ξεπέρασε τον μεγαλοεπενδυτή, γνωστό και ως «Ο μάγος της Ομάχα» Γουόρεν Μπάφετ και βρέθηκε στη δεύτερη θέση.

Ακολουθούν στη λίστα των 20 πλουσιότερων ανθρώπων του κόσμου με συνολική περιουσία στο τέλος του Μαρτίου 1 τρισ. δολαρίων ο Αμάνθιο Ορτέγα, ιδιοκτήτης της γνωστής αλυσίδας καταστημάτων Zara, ο μεξικανός επιχειρηματίας Κάρλος Σλιμ και τα αδέλφια Τσαρλς και Ντέιβιντ Κοχ, μεγιστάνες του πετρελαίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ