ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μάχη για τις περικοπές στις συντάξεις στο δείπνο των Βρυξελλών

Μάχη για τις περικοπές στις συντάξεις στο δείπνο των Βρυξελλών

Η διαφωνία της ελληνικής κυβέρνησης στο αίτημα του ΔΝΤ για περικοπή της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις σε μια δόση από το 2019 είναι ένα από τα κεντρικά ζητήματα στο δείπνο κορυφής μεταξύ του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης και των επικεφαλής των θεσμών στις Βρυξέλλες.

Τις διαφωνίες της ελληνικής πλευράς για το συγκεκριμένο θέμα φέρεται να εξέθεσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στον επικεφαλής της Κομισιόν Ζαν Κλόντ Γιούνκερ στην επικοινωνία που είχαν στις 6:45 με αντικείμενο την πορεία της ελληνικής αξιολόγησης. Αν και από το Μέγαρο Μαξίμου δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστές λεπτομέρειες της εν λόγω επικοινωνίας η ελληνική πλευρά επενδύει στη μεσολάβηση Γιούνκερ για την υπέρβαση των εμποδίων.

Σε κάθε περίπτωση στις Βρυξέλλες ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης, θα προσπαθήσουν με τον πρόεδρο του Eurogroup Γερουν Ντάισελμπλουμ, τον Μπενουά Κερέ από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ και τον Επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, να γεφυρώσουν τις διαφορές με το ΔΝΤ, το οποίο κατά πληροφορίες εκπροσωπείται στο σημερινό δείπνο από τον Πόουλ Τόμσεν.

Το Ταμείο θεωρεί πως τόσο η μείωση του αφορολογήτου όσο και η κατάργηση της προσωπικής διαφοράς πρέπει να ισχύσουν από το 2019, διαφορετικά εκτιμά πως δεν θα επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα της τάξεως του 3,5% του ΑΕΠ. Κατά πληροφορίες, ένα από τα επιχειρήματα του ΔΝΤ είναι πως στην Ελλάδα κατά τις προεκλογικές περιόδους οι ελληνικές κυβερνήσεις δεν εφαρμόζουν τα συμπεφωνημένα και αρέσκονται σε παροχές.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή από την πλευρά της στηρίζει την ελληνική θέση ότι η εξοικονόμηση 1% του ΑΕΠ από συντάξεις και 1% του ΑΕΠ από το αφορολόγητο μπορεί να κατανεμηθεί στα έτη 2019-2020 με τις παρεμβάσεις να προχωρούν σε δυο φάσεις. Κατά κάποιες πληροφορίες οι Τσακαλώτος, Αχτσιόγλου και Χουλιαράκης θα προτείνουν στο δείπνο η μείωση του αφορολόγητου να είναι ακόμη μεγαλύτερη το 2019 (κάτω από 5.900 ευρώ για το έγγαμο), ώστε να υπάρξει μικρότερη μείωση των συντάξεων το 2019!

Σημαντικό ρόλο στο χρόνο επίτευξης της συμφωνίας θα παίξει τόσο το ΔΝΤ όσο και το Βερολίνο. Πάντως, κύκλοι του Eurogroup διέψευσαν στο CNN Greece πως ο Γερούν Ντάισελμπλουμ θα μεταβεί αύριο στη γερμανική πρωτόπιασα προκειμένου να συναντηθεί με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλγγκανγκ Σόιμπλε για το ελληνικό πρόγραμμα.

Σε κάθε περίπτωση τεχνική συμφωνία (Staff Level Agreement) ως το Eurogroup της Παρασκευής στην Μάλτα δεν θα υπάρξει και πλέον το βάρος πέφτει στο εάν θα υπάρχουν οι προϋποθέσεις για τη διεξαγωγή έκτακτου Eurogroup μετά την Εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ, στα τέλη Απριλίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ