ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δεν βγήκε «λευκός καπνός» στις Βρυξέλλες

Δεν βγήκε «λευκός καπνός» στις Βρυξέλλες

Χωρίς απτό αποτέλεσμα  ολοκληρώθηκε λίγο μετά τη 1 τα μεσάνυκτα το δείπνο κορυφής του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, της υπουργού Εργασίας Έφης Αχτσιόγλου και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Χουλιαράκη με τους επικεφαλής των θεσμών στις Βρυξέλλες.

Κύκλοι της διαπραγμάτευσης ανέφεραν ότι υπήρξε πρόοδος και πως οι διαβουλεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών θα συνεχιστούν σήμερα Τετάρτη. Αυτό επιβεβαίωσε και ο Πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος δήλωσε μέσω twitter πως έγινε καλή πρόοδος και πως οι διεργασίες θα συνεχιστούν την Τετάρτη.

Σύμφωνα με ελληνικές κυβερνητικές πηγές η διαπραγμάτευση θα συνεχιστεί σήμερα με τηλεδιάσκεψη. «Βάσει της συζήτησης αποτελεί η απόφαση του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου», ανέφεραν οι ίδιες πηγές.

Η ελληνική αντιπροσωπεία παρουσία του Γερουν Ντάισελμπλουμ, του Μπενουά Κερέ από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ και του Επίτροπου Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, προσπάθησαν να γεφυρώσουν τις διαφορές με το ΔΝΤ στο θέμα των συντάξεων.

Ωστόσο, το ΔΝΤ έδειξε να μην αποδέχεται τις ελληνικές αντιπροτάσεις, κρατώντας μια αυστηρή στάση. Το Ταμείο θεωρεί πως τόσο η μείωση του αφορολογήτου όσο και η κατάργηση της προσωπικής διαφοράς πρέπει να ισχύσουν από το 2019, διαφορετικά εκτιμά πως δεν θα επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα της τάξεως του 3,5% του ΑΕΠ. Επιμένει δε σε ισορροπημένο μείγμα δημοσιονομικής πολιτικής με εξοικονόμηση 1% του ΑΕΠ από συντάξεις και 1% του ΑΕΠ από το αφορολόγητο το 2019.

Κατά πληροφορίες, ένα από τα επιχειρήματα του ΔΝΤ είναι πως στην Ελλάδα κατά τις προεκλογικές περιόδους οι κυβερνήσεις δεν εφαρμόζουν τα συμπεφωνημένα και αρέσκονται σε παροχές.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ