ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σκληρό «παζάρι» κυβέρνησης - θεσμών για τα μέτρα του 2019

Σκληρό «παζάρι» κυβέρνησης - θεσμών για τα μέτρα του 2019

Στην απόφαση του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου παρέπεμπαν ελληνικές κυβερνητικές πηγές μετά την ολοκλήρωση του πεντάωρου δείπνου των Βρυξελλών μεταξύ των στελεχών του ελληνικού οικονομικού επιτελείου και των στελεχών των ΕΚΤ, ΕΕ, ESM και ΔΝΤ, όπου κατά δήλωση του προέδρου του Eurogroup Γερουν Ντάισελμπλουμ έγινε «καλή πρόοδος» για τα ανοικτά ζητήματα της ελληνικής αξιολόγησης.

«Βάση της συζήτησης αποτελεί η απόφαση του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου», ανέφεραν οι ελληνικές κυβερνητικές πηγές μία ώρα περίπου μετά τα μεσάνυκτα, προσθέτοντας πως η διαπραγμάτευση θα συνεχιστεί σήμερα με τηλεδιάσκεψη από τις έδρες των θεσμών.

Ωστόσο, η αναφορά στο Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου δεν είναι τυχαία, καθώς στο εν λόγω ανακοινωθέν επιβεβαιωνόταν πως τα κύρια σημεία της διαπραγμάτευσης συμπεριλαμβάνουν τη μεσοπρόθεσμη δημοσιονομική στρατηγική (2018 και μετά), καθώς και τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας με τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης να καλωσορίζουν «την κατανόηση ανάμεσα στην ελληνική πλευρά και τους θεσμούς, η οποία επιτρέπει την επιστροφή της αποστολής των τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα».

Στο ανακοινωθέν της 20ης Φεβρουαρίου υπογραμμιζόταν ακόμη, πως οι δύο πλευρές θα εργαστούν για την επίτευξη συμφωνίας σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων (staff level agreement) και πως αυτή η συμφωνία αποτελεί «απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχημένη ολοκλήρωση της αξιολόγησης και για την εκταμίευση των δόσεων».

Η κυβερνητική αναφορά δείχνει πως η ελληνική πλευρά πασχίζει να κλείσει τη μεσοπρόθεσμη δημοσιονομική στρατηγική από το 2019 και μετά, καθώς και τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, ώστε να κλειδώσει το staff level agreement.

Κατά πληροφορίες χθες στις Βρυξέλλες το ΔΝΤ φέρεται να επέμεινε σε ένα ισορροπημένο μείγμα δημοσιονομικής πολιτικής με εξοικονόμηση 1% του ΑΕΠ από συντάξεις και 1% του ΑΕΠ από το αφορολόγητο το 2019.Κατά κάποιες πληροφορίες οι Τσακαλώτος, Αχτσιόγλου και Χουλιαράκης πρότειναν η μείωση του αφορολόγητου να είναι ακόμη μεγαλύτερη το 2019 (κάτω από 5.900 ευρώ για το έγγαμο), ώστε να υπάρξει μικρότερη μείωση των συντάξεων το 2019 (δεν επιβεβαιώθηκε από την κυβέρνηση). Το Ταμείο, ωστόσο, θεωρεί πως τόσο η μείωση του αφορολογήτου όσο και η κατάργηση της προσωπικής διαφοράς πρέπει να ισχύσουν από το 2019, διαφορετικά δεν θα επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα της τάξεως του 3,5% του ΑΕΠ.

Πλέον, ειδικό βάρος λαμβάνουν οι πρωτοβουλίες του ίδιου του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και οι επαφές του με Ευρωπαίους αξιωματούχους όπως με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τούσκ σήμερα στην Αθήνα. Ειδική σημασία αποδίδεται και στη συνάντηση που αναμένεται να έχει αύριο στο Βερολίνο – όχι σήμερα- ο πρόεδρος του Eurogroup Γερουν Ντάισελμπλουμ με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ