ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Προσωρινή μετάθεση μέτρων με «ρήτρα απόκλισης στόχων»

Προσωρινή μετάθεση μέτρων με «ρήτρα απόκλισης στόχων»

Μέσω «ρήτρας απόκλισης στόχων» επιχειρείται να καλυφθεί η απόσταση μεταξύ Ελλάδος και ΔΝΤ στο θέμα των μέτρων του 2019. Με πιο απλά λόγια η ελληνική κυβέρνηση βάζει ως «εγγύηση» το δημοσιονομικό αποτέλεσμα του 2018 για να μεταθέσει το «τσεκούρωμα» του αφορολογήτου από το εκλογικό έτος 2019, στο μη εκλογικό έτος 2020.

Στη χθεσινή διαπραγμάτευση στις Βρυξέλλες το ΔΝΤ επέμενε αρχικά πως τόσο η μείωση του αφορολογήτου όσο και η κατάργηση της προσωπικής διαφοράς πρέπει να ισχύσουν από το 2019, διαφορετικά ανέφερε πως δεν θα επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα της τάξεως του 3,5% του ΑΕΠ. Βασικά επιχειρήματα του ΔΝΤ ήταν αφενός πως τα βασικά μακροοικονομικά και δημοσιονομικά μεγέθη της Ελλάδος θα είναι δυσμενέστερα των αναμενομένων το 2018, αφετέρου πως κατά τις προεκλογικές περιόδους στην Ελλάδα οι κυβερνήσεις δεν εφαρμόζουν τα συμπεφωνημένα και αρέσκονται σε παροχές.

Για να ξεπερασθεί αυτό το επιχείρημα η ελληνική αντιπροσωπεία παρουσία του Γερουν Ντάισελμπλουμ, του Μπενουά Κερέ από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ και του Επίτροπου Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, φέρεται να αποδέχτηκε τη μείωση του αφορολογήτου και την κατάργηση της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις από το 2019, στην περίπτωση που δεν πιαστούν οι δημοσιονομικοί και μακροοικονομικοί στόχοι του 2018.

Κυβερνητικές πηγές περιγράφουν τη σχετική υπαναχώρηση ως «ένα μηχανισμό ο οποίος θα ενοποιεί τις προβλέψεις», ως προς το πρωτογενές πλεόνασμα του 2019 και θα διευκολύνει να τηρηθούν τα συμφωνηθέντα της 20ης Φεβρουαρίου.

Ευρωπαϊκές πηγές που επικαλείται η Καθημερινή και το Bloomberg περιγράφουν ως ρήτρα απόκλισης στόχων το σχετικό μηχανισμό. Απλά, εάν επιτευχθεί το 2018 ο στόχος για πρωτογενές αποτέλεσμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018 και η οικονομία είναι εντός του πλαισίου που περιγράφει το πρόγραμμα, τότε αυτομάτως η μείωση του αφορολόγητου θα μετατεθεί για το 2020.

Ωστόσο, η σχετική δέσμευση εμπεριέχει τον κίνδυνο να μπουν πρόσθετα μέτρα από σήμερα, ώστε να διασφαλιστεί ότι το 2018 δεν θα υπάρξουν δημοσιονομικές αποκλίσεις. Απλά η κυβέρνηση θα κληθεί να λάβει πρόσθετα μέτρα από εφέτος ή στις αρχές του 2018 εάν καταδειχθεί ότι οι δημοσιονομικές επιδόσεις δεν οδηγούν σε πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ για το επόμενο έτος. Αυτό σημαίνει πως για να αποσοβήσει την περικοπή του αφορολογήτου, θα κάνει άλλες δημοσιονομικές εξοικονομήσεις πολύ νωρίτερα του προβλεπομένου.

Με τις παρεμβάσεις ωστόσο που έχει συμφωνήσει η κυβέρνηση με τους δανειστές έχει ήδη περιγράψει κατά το μεγαλύτερο μέρος του το τέταρτο Μνημόνιο (το δεύτερο δικό της μέσα σε 20 μήνες), δηλαδή το πρόγραμμα προσαρμογής της Ελλάδος για την περίοδο έως το 2022 τουλάχιστον. Αυτό αναμένεται να καταδειχθεί με σαφήνεια όταν καταρτιστεί το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2018 -2021, με την εφαρμογή του οποίου αναμένεται να συνδεθεί και η επιδιωκόμενη ελάφρυνση του ελληνικού χρέους!

Σε κάθε περίπτωση σήμερα το απόγευμα θα υπάρξουν νέες επικοινωνίες μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και θεσμών για αυτά τα ζητήματα, με σκοπό στο Eurogroup της Παρασκευής να παρουσιαστεί μια ολοκληρωμένη συμφωνία και να δοθεί το πράσινο φως για την επιστροφή των κλιμακίων στην Αθήνα.

Ευρωπαίος αξιωματούχος ανέφερε στο ΑΠΕ ότι κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης, που θα πραγματοποιηθεί σήμερα θα φανεί κατά πόσο αυτός ο συμβιβασμός έχει την πολιτική έγκριση όλων των πλευρών για να πάει στο Eurogroup της Παρασκευής. Κατά τον ίδιο στόχος του προέδρου του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, δεν είναι άλλος από το να μπορέσει να παρουσιάσει στους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης, στη Μάλτα, μία πολιτική συμφωνία που θα ανοίξει τον δρόμο για την επίτευξη τεχνικής συμφωνίας αμέσως μετά.

Τι λέει η Κομισιόν

Εξάλλου, την επίτευξη σύγκλισης μεταξύ των διαφορετικών πλευρών κατά τη χθεσινή συνάντηση υψηλού επιπέδου στις Βρυξέλλες, ανάμεσα στο οικονομικό επιτελείο και τους θεσμούς, επιβεβαίωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ερωτηθείσα, η εκπρόσωπος της Επιτροπής αρμόδια για ζητήματα Οικονομίας, Ανίκα Μπράιτχαρντ, απάντησε πως ήταν μία πολύ καλή συνάντηση, κατά την οποία ακούστηκαν οι απόψεις των θεσμών και της ελληνικής κυβέρνησης.

«Η Επιτροπή θεωρεί πως επιτεύχθηκε σύγκλιση στα ζητήματα κλειδιά που θα μπορούσε να οδηγήσει σε σημαντική πρόοδο στη Μάλτα», σημείωσε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ