ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το ΔΝΤ επιμένει πως παραμένουν σημαντικά ζητήματα ανοιχτά

Το ΔΝΤ επιμένει πως παραμένουν σημαντικά ζητήματα ανοιχτά
Ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Τζέρι Ράις κατά τη σημερινή συνέντευξη Τύπου του ΔΝΤ IMF

«Έχει υπάρξει πρόοδος, αλλά σημαντικά ζητήματα παραμένουν ανοικτά». Στην αναφορά αυτή προχώρησε ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Τζέρι Ράις κατά τη σημερινή συνέντευξη Τύπου του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον ερωτηθείς για την πρόοδο των διαπραγματεύσεων.

«Οι συζητήσεις συνεχίζονται. Ελπίζουμε η αποστολή του ΔΝΤ να μπορέσει να επιστρέψει την Αθήνα σύντομα. Δεν θα κάνω υποθέσεις για το χρόνο τεχνικής συμφωνίας (staff level agreement)», είπε ο Ράις, αποφεύγοντας να κατονομάσει τα ζητήματα στα οποία υπάρχουν διαφορές.

Ο ίδιος αρκέστηκε να πει πως όταν ολοκληρωθούν οι συζητήσεις για τις μεταρρυθμίσεις και αφού προσδιοριστούν τα όσα πρέπει να γίνουν σε αυτό το μέτωπο, ακολούθως θα εξετασθεί η ελάφρυνση χρέους.

«Χρειαζόμαστε και τα δύο πριν πάμε το πρόγραμμα στο Εκτελεστικό μας Συμβούλιο. Χρειαζόμαστε πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις και αξιόπιστη δέσμευση για την ελάφρυνση του χρέους για να προχωρήσουμε», είπε ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Σε ερώτηση της ανταποκρίτριας της ΕΡΤ Λένας Αργύρη σχετικά με δημοσιεύματα που φέρουν το ΔΝΤ να βλέπει δημοσιονομικό κενό για το 2018 και να ζητά πρόσθετα μέτρα για το επόμενο έτος ο Ράις δεν επιβεβαίωσε τις σχετικές πληροφορίες.

Ερωτηθείς από τον Μιχάλη Ιγνατίου για το ποιος ευθύνεται για τις καθυστερήσεις και το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις για το ελληνικό πρόγραμμα, το στέλεχος του ΔΝΤ απάντησε διπλωματικά. «Όλοι εργάζονται για να υπάρξει ένα πρόγραμμα που θα στηρίζει την ανάπτυξη και την απασχόληση. Όλοι εμπλέκονται με καλή πρόθεση. Μπορώ να μιλήσω μόνον εκ μέρους του ΔΝΤ. Εμείς εστιάζουμε στα οικονομικά μεγέθη».

Τέλος, επιβεβαίωσε πως ο Αλέξης Τσίπρας και η Κριστίν Λαγκάρντ έχουν μιλήσει πρόσφατα, αλλά δεν έδωσε πληροφορίες για το πόσες φορές και υπό ποιων ζητημάτων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ