ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φορολογικές δηλώσεις 2017: Άνοιξε το Taxisnet

Φορολογικές δηλώσεις 2017: Άνοιξε το Taxisnet

Σε παραγωγική λειτουργία έθεσε σήμερα την εφαρμογή υποβολής φορολογικών δηλώσεων φυσικών προσώπων στο Taxisnet η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.

Κάνοντας τις σχετικές ανακοινώσεις ο επικεφαλής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων Γιώργος Πιτσιλής είπε πως μέσα στα πρώτα 5 λεπτά μπήκαν στο σύστημα προς εκκαθάριση 100 φορολογικές δηλώσεις. Να σημειωθεί πως και εφέτος το Taxisnet θα δεχθεί προς εκκαθάριση 6.000.000 φορολογικές δηλώσεις.

Όσον αφορά στην προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων για τα φυσικά πρόσωπα, ο νόμος προβλέπει πως θα εκπνεύσει στις 30 Απριλίου. Ωστόσο, η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου έχει αναφερθεί στο ενδεχόμενο παράτασης έως τις 15 Ιουλίου, κάτι που θα πρέπει να ρυθμιστεί νομοθετικά.

Στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου παρουσιάστηκε η νέα ιστοσελίδα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (www.aade.gr) μέσω της οποίας οι φορολογούμενοι θα μπορούν να εισέρχονται στο Taxinet για να υποβάλλουν τις δηλώσεις τους, αλλά και να δηλώνουν τον ακατάσχετο τραπεζικό λογαριασμό τους.

Ο Διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής, Γιώργος Πιτσιλής δήλωσε:«Επιδιώξαμε και δημιουργήσαμε ένα site όσο το δυνατόν πιο απλό και πιο φιλικό στο χρήστη, στις σελίδες του οποίου δίνουμε οδηγίες και κατευθύνσεις προς τους φορολογούμενους και τους λογιστές φοροτεχνικούς, ώστε να διευκολύνονται και να περιοριστεί ο χρόνος διεκπεραίωσης των συναλλαγών τους.

Καλούμε όλους, λογιστές, φοροτεχνικούς και φορολογούμενους να συνδράμουν στην προσπάθειά μας για ομοιόμορφη κατανομή των ηλεκτρονικών υποβολών, στο διαθέσιμο χρόνο για την υποβολή των δηλώσεων, ώστε να μην οδηγούμαστε σε υπερφόρτωση του συστήματος στο παρά ένα και να συζητάμε μετά για παρατάσεις προθεσμιών.

Από την πλευρά του, το προσωπικό της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων θα πράξει ό,τι είναι δυνατόν για να διασφαλίσει την ομαλή ροή και εξέλιξη της διαδικασίας».

Η εφαρμογή υποβολής φορολογικών δηλώσεων φυσικών προσώπων άνοιξε ακριβώς μια εβδομάδα νωρίτερα από το προγραμματισμένο, γεγονός που δείχνει την υπηρεσιακή ετοιμότητα της Ανεξάρτητης Αρχή Δημοσίων Εσόδων.

Να σημειωθεί πως τα ποσά που αφορούν σε τόκους καταθέσεων και δόσεων δανείων δεν έχουν αναρτηθεί ακόμη στο σύστημα και εκτιμάται πως θα αναρτώνται σταδιακά από αύριο.Ωστόσο, στο σύστημα έχουν ήδη φορτωθεί οι βεβαιώσεις αποδοχών που έχουν αποσταλεί από εργοδότες και ασφαλιστικά ταμεία.

Η ηγεσία της ΑΑΔΕ διευκρίνισε ότι επίκειται η έκδοση εγκυκλίου αναφορικά με τις αποδείξεις και το κτίσιμο του αφορολογήτου, με την οποία θα διευκρινίζεται ότι στην περίπτωση πληρωμών δαπανών μέσω καρτών, ο φορολογούμενος δεν θα χρειάζεται να κρατά και τις χάρτινες.

Σε σχέση με το εφετινό έντυπο Ε1 κάποιες αλλαγές σχετίζονται με την υποχρέωση αναγραφής του IBAN τραπεζικού λογαριασμού τόσο για τον σύζυγο, όσο και για τη σύζυγο για λόγους συμψηφισμών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ