ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αποκαλυπτήρια για τον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών

Αποκαλυπτήρια για τον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών

Εν όψει της συζήτησης του σχεδίου νόμου για τον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών επιχειρήσεων στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής, ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Δημήτρης Παπαδημητρίου, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξης Χαρίτσης και ο Ειδικός Γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, Φώτης Κουρμούσης θα παραχωρήσουν σήμερα στις 11 το πρωί συνέντευξη Τύπου για να παρουσιάσουν τις βασικές ρυθμίσεις του νόμου.

Ο νόμος για τον εξωδικαστικό μηχανισμό αποτέλεσε αντικείμενο σκληρής διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς και μοίρασε ελπίδες για ουσιαστική αντιμετώπιση των κόκκινων επιχειρηματικών οφειλών. Ωστόσο φορείς της αγοράς υποστηρίζουν πως εφόσον δεν υπάρξουν βελτιώσεις στο νομοσχέδιο ο εξωδικαστικός μηχανισμός κινδυνεύει να γίνει ένας ακόμα νόμος Κατσέλη με χιλιάδες εκκρεμείς υποθέσεις στα δικαστήρια.

Τραπεζικοί και επιχειρηματικοί κύκλοι μιλούν για έναν περίπλοκο νόμο που δύσκολα θα εφαρμοστεί στην πράξη. Ο λόγος δεν είναι άλλος από το γεγονός ότι οι διαδικασίες που προβλέπει είναι άκρως γραφειοκρατικές και χρονοβόρες και ενδέχεται να καταλήγουν σε δικαστική εμπλοκή για να δεσμεύσουν το σύνολο των πιστωτών, καταργώντας κάθε λογική εξωδικαστικής ρύθμισης.

Ενδεικτικό της γραφειοκρατίας του νόμου είναι ότι μόνο για την υποβολή της αίτησης για την ένταξη στη διαδικασία απαιτούνται 25 έγγραφα, βεβαιώσεις και πιστοποιητικά. Ωστόσο ακόμα αν προχωρήσουν οι διαδικασίες και συγχρονιστούν έγκαιρα και σωστά Δημόσιο, πιστωτές, οφειλέτες, συντονιστές και εμπειρογνώμονες, η τελική συμφωνία που θα επέλθει θα μπει στο τέλος στη βάσανο του δικαστηρίου, το οποίο θα πρέπει να την επικυρώσει μέσω εκούσιας διαδικασίας.

Γεγονός που σημαίνει ότι στην πραγματικότητα θα εξετάζει εξαρχής όλα όσα συμφωνήθηκαν και ελέγχθηκαν στα προηγούμενα στάδια προτού επέλθει η συμφωνία των εμπλεκόμενων μερών. Μάλιστα το δικαστήριο θα εξετάζει και όλες τις ενστάσεις που θα υποβληθούν εγγράφως κατά της διαδικασίας διαπραγμάτευσης και κάθε άλλη ένσταση που θα προβάλλεται ενώπιόν του και μετά θα εκδίδει την απόφασή του.

Δεδομένου ότι τον εξωδικαστικό μηχανισμό αναμένουν χιλιάδες επιχειρήσεις μικρές και μεγάλες δεν αποκλείουν, εφόσον δεν υπάρξουν αλλαγές, να συσσωρευτούν υποθέσεις στα δικαστήρια και να ναυαγήσει η προσπάθεια για την αντιμετώπιση των κόκκινων επιχειρηματικών δανείων. Αυτό βέβαια θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στην επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί στις τράπεζες για τη μείωση των κόκκινων δανείων έως το 2019 αλλά και για την κεφαλαιακή επάρκεια του τραπεζικού συστήματος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ