ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στα 70 δισ. ευρώ η εταιρική φοροδιαφυγή στην ΕΕ

Στα 70 δισ. ευρώ η εταιρική φοροδιαφυγή στην ΕΕ

Στα 70 δισ. ευρώ ανέρχεται σε ετήσια βάση η εταιρική φοροδιαφυγή στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με απάντηση που έδωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί σε ερώτηση του Αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Παπαδημούλη.

Ο κ. Μοσκοβισί απεκάλυψε πως σύμφωνα με μελέτη που εκπονήθηκε για λογαριασμό της Υπηρεσίας Έρευνας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η απώλεια εσόδων που προκύπτει ως αποτέλεσμα μεταφοράς κερδών μέσα στην ΕΕ, ανέρχεται σε περίπου 50-70 δισ. ευρώ.

Το ποσό αυτό βασίζεται σε επιμέρους υπολογισμούς για κάθε χώρα και σύμφωνα με τον κ. Μοσκοβισί «αντιστοιχεί στο 17-23% των εσόδων από τον φόρο εισοδήματος των εταιρειών του 2013.

Επιπλέον, ο κ. Μοσκοβισί σημειώνει τις δυσκολίες που έχει ο υπολογισμός της έκτασης της φοροδιαφυγής, καθώς και ότι για αυτό «οποιαδήποτε εκτίμηση θα πρέπει να εξετάζεται με προσοχή, ιδίως όταν πρόκειται για πληροφορίες που αφορούν κάθε χώρα ξεχωριστά».

Πιο συγκεκριμένα, η Ομάδα «Κώδικας δεοντολογίας», από το 1998 έχει εξετάσει περισσότερα από 400 μέτρα φορολογίας, ωστόσο οι συσκέψεις της Ομάδας είναι εμπιστευτικές και για αυτό η Κομισιόν αποφεύγει «να διατυπώσει κρίσεις για τις θέσεις που έχουν ληφθεί από τα επιμέρους κράτη μέλη της Ομάδας».

Τέλος ο κ. Μοσκοβισί υπογραμμίζει εξ ονόματος της Κομισιόν τα βήματα που έχουν λάβει τα κράτη-μέλη, κατόπιν πρωτοβουλιών που προτάθηκαν από την ίδια την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οι οποίες περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων την Οδηγία κατά της φοροαποφυγής και τις τέσσερις αναθεωρήσεις της οδηγίας για τη διοικητική συνεργασία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ