ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δεν «περπατά» το δάνειο 3 δισ. ευρώ της Παγκόσμιας Τράπεζα προς την Ελλάδα

Δεν «περπατά» το δάνειο 3 δισ. ευρώ της Παγκόσμιας Τράπεζα προς την Ελλάδα
REUTERS

Ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Τζιμ Γιόνγκ Κιμ υποβάθμισε την προοπτική να δοθεί δάνειο 3 δισ. ευρώ στην Ελλάδα για την ενίσχυση της απασχόλησης και της ανάπτυξης.

Μιλώντας στο Λονδίνο, ο Κιμ χαρακτήρισε ως «πρόωρη» οποιαδήποτε εμπλοκή της Παγκόσμιας Τράπεζας σε κάποιο πακέτο οικονομικής βοήθειας για την Ελλάδα. Επέμεινε δε πως δεν έχει τεθεί υπόψη του διοικητικού συμβουλίου της τράπεζας κάποια απόφαση για δανειοδότηση 3 δισ. ευρώ στην Ελλάδα, κάτι το οποίο θα προκαλούσε μια «πολύ ζωηρή συζήτηση ανάμεσα στα μέλη του».

Η Ελλάδα πληρώνει από το 2012 την Παγκόσμια Τράπεζα για συμβουλές σχετικά με ζητήματα που αφορούν την ανάσχεση της ανεργίας των νέων, τη διαχείριση των δημόσιων οικονομικών, καθώς και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της χώρας.

Κατά τον Τζίμ Γιόνγκ Κιμ επίσημες συζητήσεις για ένα δάνειο προς την Αθήνα είναι απίθανο να λάβουν χώρα έως ότου η Ελλάδα διασφαλίσει τη χρηματοδότηση των Ευρωπαίων πιστωτών της, ώστε να αποφύγει τη χρεοκοπία το καλοκαίρι.

«Ένα δάνειο της Παγκόσμιας Τράπεζας αποτελεί ένα διαφορετικό βήμα για εμάς» είπε ο Τζιμ Γιόνγκ Κιμ, συμπληρώνοντας πως αυτό θα απαιτούσε τη στήριξη των μελών του ΔΣ, τα οποία περιλαμβάνουν τη Μεγάλη Βρετανία, τις ΗΠΑ καθώς και φτωχότερες χώρες, όπως η Ζιμπάμπουε.

Ο κ. Κιμ συμπλήρωσε ότι η Παγκόσμια Τράπεζα θα συνεχίσει να εργάζεται μαζί με την Αθήνα σε μια ευρεία ποικιλία προγραμμάτων. Σύμφωνα με δημοσίευμα της Telegraph σε περίπτωση δανείου της Παγκόσμιας Τράπεζας προς την Ελλάδα, αυτό θα είναι χαμηλότερο από 1 δισ. ευρώ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ