ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Λαγκάρντ : Χωρίς βιώσιμο χρέος δεν μπαίνουμε στο πρόγραμμα

Λαγκάρντ : Χωρίς βιώσιμο χρέος δεν μπαίνουμε στο πρόγραμμα

Στην αποσαφήνιση πως αν το ελληνικό χρέος δεν καταστεί βιώσιμο, σύμφωνα με τους κανόνες του ΔΝΤ και με βάση λογικές παραμέτρους, τότε το Ταμείο δεν θα συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα, προχώρησε η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ μιλώντας στην Ένωση Ευρωπαϊκών Εφημερίδων. Η ίδια ξεκαθάρισε πως το ΔΝΤ δεν μπορεί να υιοθετήσει παράλογες προβλέψεις για την Ελλάδα ή να κτίσει ένα αδικαιολόγητο μακροοικονομικό πλαίσιο.

Ερωτηθείσα για το δημοσιονομικό πλεόνασμα της Ελλάδος και τις διαφορές του ΔΝΤ με τους Ευρωπαίους η Κριστίν Λαγκάρντ ξεκαθάρισε πως ζητούμενο είναι να συγκλίνουν οι απόψεις τόσο στα βραχυπρόθεσμα πρωτογενή πλεονάσματα όσο και στα μεσοπρόθεσμα τα οποία θα καθορίσουν και την ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους.

"Μακροπρόθεσμα, πιστεύουμε ότι ένα πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% είναι λογικό δεδομένων των όσων έχει περάσει η ελληνική οικονομία και λαμβάνοντας υπόψη την ικανότητα των Ελλήνων για μεταρρυθμίσεις", ανέφερε και προσέθεσε: "Δεν μπορούμε να υιοθετήσουμε παράλογες προβλέψεις ή να κτίσουμε ένα αδικαιολόγητο μακροοικονομικό πλαίσιο".

Ερωτηθείσα για το έαν είναι πιθανό το ΔΝΤ να μην λάβει μέρος στο πρόγραμμα η επικεφαλής του Ταμείου απάντησε πως το ΔΝΤ θα συμμετάσχει σε ένα ελληνικό πρόγραμμα, όπως έχει ζητήσει η ελληνική κυβέρνηση, εάν σημαντικές μεταρρυθμίσεις νομοθετηθούν και εφαρμοστούν, και αν το χρέος αναδιαρθρωθεί για να προσαρμοστεί στην ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους που θα διενεργηθεί σύμφωνα με τους κανόνες του ΔΝΤ. "Έχουμε δει πρόοδο στο πρώτο μέρος", είπε σχετικά αναφερόμενη στις μεταρρυθμίσεις που ανάλαβε να υλοποιήσει η ελληνική πλευρά.

Κληθείσα να απαντήσει στο εαν χωρίς εκ των προτέρων αναδιάρθρωση χρέους το ΔΝΤ θα συμμετάσχει στο προγράμμα η ιδία ήταν ξεκάθαρη: "Εάν το ελληνικό χρέος δεν καταστεί βιώσιμο, σύμφωνα με τους κανόνες του ΔΝΤ και με βάση λογικές παραμέτρους, τότε το Ταμείο δεν θα συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα", ξεκαθάρισε εμφατικά.

Στο ίδιο σημείο τόνισε πως η ανάλυση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, θα καθορίσει πόσο χρέος θα πρέπει να αναδιαρθρωθεί.

"Αλλά δεν υπάρχει καμία αμφιβολία στο μυαλό μας ότι απαιτείται σε ένα βαθμό αναδιάρθρωση του χρέους", είπε σχετικά.

Ερωτηθεισα γιατί το ΔΝΤ λαμβάνει ακόμη περισσότερο χρόνο από ό, τι το Eurogroup για να αποφασίσει για την Ελλάδα είπε πως χρειάζεται σταθερές μεταρρυθμίσεις και ένα χρέος που θα είναι βιώσιμο. Και γι 'αυτό, θα χρειαστεί αναδιάρθρωση.

Τέλος, ανέφερε πως η ομάδα του ΔΝΤ για την Ελλάδα θα επιστρέψει πίσω στην Αθήνα για να διαπραγματευτεί, να τελειοποιήσει τη συμφωνία και να βάλει τα πράγματα σε χαρτί, έτσι ώστε να προκύψει μια δεσμευτική συμφωνία μεταξύ όλων των μερών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ