ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανάπτυξη 6,9% στην Κίνα στο πρώτο τρίμηνο του 2017

Ανάπτυξη 6,9% στην Κίνα στο πρώτο τρίμηνο του 2017
REUTERS/Kim Kyung-Hoon

Με ρυθμό 6,9% αναπτύχθηκε η Κίνα σε ετήσια βάση στο πρώτο τρίμηνο του 2017 σημειώνοντας την ισχυρότερη οικονομική επίδοση από το 2015. Το ΑΕΠ στηρίχθηκε από τις τεράστιες δημόσιες δαπάνες για υποδομές και από το ασταμάτητο ράλι στην αγορά ακινήτων.

Πάντως οικονομολόγοι σημειώνουν ότι το Πεκίνο δεν έχει λάβει ακόμη δραστικά μέτρα για την αντιμετώπιση των υπέρογκων δανείων που έχουν λάβει νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Η εκρηκτική δε συγκέντρωση χρεών κυρίως στον ιδιωτικό τομέα αποτελεί νάρκη για την οικονομία, αφού μπορεί να πλήξει τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Ο πολύ υψηλός δανεισμός δείχνει το επικίνδυνο πρόσωπό του και στην εγχώρια αγορά ακινήτων, η οποία παρά τη σημαντική άνοδο των τιμών των τελευταίων χρόνων εξακολουθεί να καλπάζει. Η κυβέρνηση προσπαθεί να παγώσει τις τιμές ιδιαίτερα στις κατοικίες, αλλά η κατασκευαστική δραστηριότητα εξακολουθεί να είναι πολύ έντονη.

Η κεντρική τράπεζα της χώρας έχει κάνει πιο ακριβό τον δανεισμό σε μια προσπάθεια να εξορθολογιστούν οι τιμές των ακινήτων, αφού πλέον το κόστος του χρήματος στη χώρα δεν είναι τόσο χαμηλό όσο τα προηγούμενα χρόνια.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ