ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κρίσιμες συναντήσεις Τσακαλώτου με Λαγκάρντ και Σόιμπλε στην Ουάσιγκτον

Κρίσιμες συναντήσεις Τσακαλώτου με Λαγκάρντ και Σόιμπλε στην Ουάσιγκτον

Το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων που θα κληθεί να καταγράψει η Ελλάδα μεσοπρόθεσμα και οι παραμετρικές λεπτομέρειες γύρω από την μεσοπρόθεσμη ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, είναι τα κρίσιμα θέματα που θα συζητήσει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος κατά την 72ωρη παραμονή του στην Ουάσιγκτον στο πλαίσιο της Εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ.

Ο υπουργός Οικονομικών, ο οποίος φθάνει σήμερα στην Ουάσιγκτον, συνοδευόμενος από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη, τον υπουργό Οικονομίας Δημήτρη Παπαδημητρίου και τον επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ Στέλιο Παπαδόπουλο, θα έχει δύο πολύ κρίσιμα ραντεβού την Παρασκευή αρχικά με τη Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ και εν συνεχεία με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Την ίδια ημέρα θα δει τον Γερούν Ντάισελμπλουμ και τον Μισέλ Σαπέν.

Στη συνάντηση με την Κριστίν Λαγκάρντ, στην οποία αναμένεται να μετέχουν τόσο ο Πόουλ Τόμσεν, όσο και η Ντέλια Βελκουλέσκου η πλευρά του Ταμείου αναμένεται να επαναλάβει τη θέση πως η ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους πρέπει να λαμβάνει υπόψη «λογικές προβλέψεις» που σε κάθε περίπτωση δεν θα προβλέπουν ένα πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% για τα επόμενα δέκα χρόνια.

Άλλωστε και ο Διευθυντής του τομέα Δημοσιονομικών Υποθέσεων του ΔΝΤ Βιτόρ Γκασπάρ απαντώντας χθες στο CNN Greece ανέφερε πως το 1,5% του ΑΕΠ είναι ένας κατάλληλος στόχος μέσο – μακροπρόθεσμα για το πρωτογενές πλεόνασμα.

Η θέση του ΔΝΤ για χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα από αυτά που ζητά η Γερμανία (3,5% του ΑΕΠ έως τα 2018) αποτελεί το πλέον ακανθώδες ζήτημα στη συζήτηση για το χρέος, δεδομένου ότι όσο χαμηλώνουν τα πρωτογενή πλεονάσματα τόσο αυξάνεται ο λογαριασμός της ελάφρυνσης χρέους για τους Ευρωπαίους.

Απηχώντας τις θέσεις των τελευταίων ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγλινγκ δήλωσε ότι τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος θα ενεργοποιηθούν «εφόσον χρειαστεί και εφόσον η ελληνική πλευρά συνεχίζει να προωθεί τις μεταρρυθμίσεις». Ωστόσο, το ΔΝΤ δεν αρκείται σε αυτή τη διατύπωση και επιμένει να ξεκαθαριστούν τώρα εκτός από τα μεσοπρόθεσμα πλεονάσματα και οι λεπτομέρειες για τις παρεμβάσεις που θα υιοθετηθούν μετά τη λήξη του προγράμματος για την ελάφρυνση του χρέους (2018).

Ενδεικτικά, ζητείται από τους Ευρωπαίους να ξεκαθαρίσουν το πώς θα αναδιαρθρώσουν τα δάνεια του EFSF, πως θα σταθεροποιήσουν τα επιτόκια και για ποια δάνεια, αλλά και ποιο κομμάτι του χρέους θα αφορά η επέκταση της περιόδου ωρίμανσης. Εφόσον αυτές οι λεπτομέρειες – και άλλες παρόμοιες- αποσαφηνιστούν τότε το Ταμείο θα είναι σε θέση να καταρτίσει την ανάλυση για την βιωσιμότητα του χρέους.

Ωστόσο, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε θέλει να αποφύγει μια τόσο λεπτομερή συζήτηση για τις παραμέτρους της ελάφρυνσης του χρέους, ενώ κρατά κλειστά τα χαρτιά του και για το ύψος των μεσοπρόθεσμων πρωτογενών πλεονασμάτων.

Τα τελευταία αναμένεται να απασχολήσουν τη συζήτηση Σόιμπλε – Τσακαλώτου με την ελληνική κυβέρνηση να εμφανίζεται διατεθειμένη να διατηρήσει το πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% και για την περίοδο έως το 2023 εφόσον τα πλεονάσματα ακολούθως μειωθούν αισθητά, ήτοι κοντά στην περιοχή του 1,5% του ΑΕΠ. Η υποχώρηση της ελληνικής κυβέρνησης σχετίζεται με βούληση της για ταχεία υπαγωγή στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, αλλά και με το γεγονός ότι τα μέτρα που θα απαιτηθούν για να καλυφθεί το όποιο δημοσιονομικό κενό μεσοπρόθεσμα δεν θα λάβει η κυβέρνηση Τσίπρα.

Τέλος, στις επιβεβαιωμένες συναντήσεις του Ευκλείδη Τσακαλώτου στην Ουάσιγκτον περιλαμβάνονται συνεργασία με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Πιέρ Μοσκοβισί το Σάββατο και συνεργασία με τον Άντι Μπακόλ, βοηθό υφυπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ.

Το πρόγραμμα του κ. Τσακαλώτου θα ολοκληρωθεί με συνάντηση με το Διευθυντή του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ Πόουλ Τόμσεν το Σάββατο το απόγευμα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ