ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο Σόιμπλε στηρίζει την Ελλάδα και «καρφώνει» το ΔΝΤ

Ο Σόιμπλε στηρίζει την Ελλάδα και «καρφώνει» το ΔΝΤ

Την πεποίθηση πως θα επέλθει συμφωνία με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για το ελληνικό πρόγραμμα εξέφρασε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε μιλώντας σε εκδήλωση του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς στο περιθώριο της Ετήσιας Συνόδου του ΔΝΤ.

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είπε πως «είναι αισιόδοξος» πως θα επέλθει μια συμφωνία με το ΔΝΤ για την Ελλάδα. Αίσθηση προκάλεσε η αναφορά του πως οι προβλέψεις της ελληνικής κυβέρνησης αποδείχθηκαν πιο ρεαλιστικές από ότι εκείνες του ΔΝΤ.

«Οι προβλέψεις του ΔΝΤ ήταν πιο απαισιόδοξο από εκείνες της ελληνικής κυβέρνησης. Ατυχώς για το ΔΝΤ τα τελευταία δύο χρόνια οι προβλέψεις της ελληνικής κυβέρνησης είναι πιο ρεαλιστικές. Οι οικονομολόγοι κάποιες φορές πρέπει να αντιμετωπίζουν την πραγματικότητα», σημείωσε.

Ο ίδιος εξέφρασε την πεποίθηση πως η Ελλάδα μπορεί να έχει πρόσβαση στις αγορές μετά την ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος. «Είναι πιθανό αν κάνουν το 50% περίπου όσων υποσχέθηκαν», είπε.

Στο σημείο αυτό τόνισε πως πριν η κυβέρνηση του πρώην πρωθυπουργού Σαμαρά αναγκασθεί να πάει σε εκλογές γιατί δεν είχε την πλειοψηφία για να επιλέξει πρόεδρο της Δημοκρατίας η Ελλάδα είχε πρόσβαση στις αγορές και πως μετά λόγω των εκλογών και όλων όσων συνέβησαν με την «τεράστια ζημιά» που ακλούθησε έχασε την πρόσβαση.

Ο ίδιος μιλώντας για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση είπε πως αν και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν το επιθυμεί θα μπορούσε σε μικρό χρονικό διάστημα να συσταθεί ένα Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο που θα είναι εκτός του ευρωπαϊκού νομοθετικού πλαισίου. Στη βάση αυτή ξεκαθάρισε πως μελλοντικά οι διασώσεις κρατών στην ευρωζώνη δεν θα απαιτούν την παρουσία του ΔΝΤ.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών εμφανίστηκε πεπεισμένος ότι το ευρώ θα μπορέσει να επιβιώσει εάν το κενό ανταγωνιστικότητας εντός της ΕΕ περιοριστεί μέσω των διαθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ