ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η κρίσιμη συνάντηση Τσακαλώτου-Λαγκάρντ για το χρέος και την τεχνική συμφωνία

Η κρίσιμη συνάντηση Τσακαλώτου-Λαγκάρντ για το χρέος και την τεχνική συμφωνία

Το θεμα του χρέους, το κείμενο του Μνημονίου που συντάσσει το ΔΝΤ για το staff level agreement και ζητήματα σχετικά με την επιστροφή των κλιμακίων στην Αθήνα απασχόλησαν τη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου με τη Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.

Προσερχόμενος στη συνάντηση ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος ρωτήθηκε για τις ανακοινώσεις της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής ότι το πλεόνασμα διαμορφώθηκε στο 3,9% του ΑΕΠ πέρυσι ή στα 6,9 δις ευρώ.

"Ήταν αναμενόμενο ότι θα ήταν καλύτερο. Αλλά ήταν καλύτερο και από αυτό που περιμέναμε", ανέφερε σχετικά.

Στην ίδια βάση ο υπουργός ερωτήθηκε για τις δηλώσεις του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ο οποίος χθες είπε ότι οι προβλέψεις του ΔΝΤ δεν αποδείχθηκαν ρεαλιστικές, ωστόσο δεν θέλησε να τις σχολιάσει.

Εξερχόμενος της ημίωρης συνάντησης με την επικεφαλής του ΔΝΤ, στην οποία μετείχαν τόσο ο Πόουλ Τόμσεν όσο και η Ντέλια Βελκουλέσκου, ο κ. Τσακαλώτος δήλωσε πως σε αυτή εξετάσθηκαν η επιστροφή των κλιμακίων στην Αθήνα, το κείμενο του Μνημονίου του ΔΝΤ (MEFP) και το staff level agreement και το ζήτημα του χρέους.

Ο υπουργός Οικονομικών συναντάται με τον επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ και ακολούθως με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Η Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε μετά από τη συνάντηση με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών τα εξής:

Συνάντησα σήμερα τον υπουργό Τσακαλώτο και την ομάδα του. Είχαμε εποικοδομητικές συζητήσεις για την επιστροφή της αποστολής για να συζητήσουμε τα δύο σκέλη του προγράμματος της Ελλάδας: μεταρρυθμίσεις και ελάφρυνση του χρέους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ