ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στους Ευρωπαίους «πέταξε το μπαλάκι» της δόσης ο Τόμσεν

Στους Ευρωπαίους «πέταξε το μπαλάκι» της δόσης ο Τόμσεν

Οι Ευρωπαίοι θα αποφασίσουν για το εάν η Ελλάδα θα λάβει τη δόση των 7 δις ευρώ ανεξαρτήτως της συμμετοχής του ΔΝΤ στο προγράμμα. Αυτό ανέφερε ο Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Τομέα του ΔΝΤ Πόουλ Τόμσεν σε συνέντευξη Τύπου που παρεχώρησε στο πλαίσιο της Εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ, χωρίς να ανοίξει τα χαρτιά του για το πόσο θα παραμείνουν τα πρωτογενή πλεονάσματα στο 3,5%.

Ο Πόουλ Τόμσεν είπε πως έχει γίνει καλή πρόοδο στις συζητήσεις με τις ελληνικές αρχές και εκτίμησε πως η επιστροφή των κλιμακίων στην Αθήνα την επόμενη εβδομάδα θα οδηγήσει σε επιτυχή αποτελέσματα.

Αναφερθείς στα μεγέθη που ανακοίνωσε η Ελληνική Στατιστική Αρχή είπε πως τα νούμερα που βγήκαν σήμερα απο την ΕΛΣΤΑΤ ήταν καλύτερα από τα αναμενόμενα και πως ήταν καλύτερα ακόμα από όσα ανέμενε η ελληνική κυβέρνηση στον προϋπολογισμό 2016.

Τα στοιχεία για το πρωτογενές πλεόνασμα που ήρθαν στην επιφάνεια σήμερα είναι πολύ πάνω απ’ αυτό που προβλέπαμε. Πολύ παραπάνω απ’ οποιοσδήποτε προέβλεπε. Είναι ξεκάθαρο ότι είναι πολύ καλύτερο απ’ όσο περιμέναμε. Τα πρώτα πέντε χρόνια κάναμε συνεχώς λάθος από την μια πλευρά. Υπερεκτιμούσαμε τη δημοσιονομική εικόνα. Τα τελευταία 1,5 χρόνια κάναμε ανάποδο λάθος. Ούτε εγώ, ούτε άλλοι κατανοήσαμε τις συνέπειες των capital controls. Ήμασταν πολύ συντηρητικοί. Αυτό είναι ξεκάθαρο.

Ερωτηθείς για το ύψος των πλεονασμάτων αποσαφήνισε πως το πόσο θα μείνουν στο 3,5% είναι κάτι που τελεί υπό συζήτηση, αλλά θέση του ΔΝΤ είναι πως θα πρέπει να παραμείνουν για λίγο.

Ζητήσαμε απο την Ελλάδα φορολογικές και συνταξιοδοτικές μεταρρυθμίσεις που θα κατανέμουν δίκαια τα βάρη. Η Ελλάδα θα πρεπει να χρησιμοποιήσει το δημοσιονομικό χώρο που θα δημιουργηθεί από τις μεταρρυθμίσεις αυτές για να στηρίξει την ανάπτυξη, τόνισε.

Ο ίδιος είπε πως η Ελλάδα απέδειξε πως μπορεί να πιάσει τον στόχο του 3,5% "ξεζουμίζοντας από εδώ και από εκεί", αλλά δεν μπορεί να το κάνει και παράλληλα η οικονομία να αναπτύσσεται.

Για τις προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει σε επίπεδο ρευστότητας η ελληνική οικονομία έαν δεν εκταμιευθεί εγκαίρως η δόση ο Τόμσεν δήλωσε πως η Ελλάδα θα χρειαστεί υποστήριξη τους επόμενους μήνες και για αυτό ειναι επείγον να τελειώνουμε.

Η χώρα θα χρειαστεί βοήθεια για να κάνει τις πληρωμές του Ιουλίου. Γι’ αυτό είναι επείγον να καταλήξουμε γρήγορα. Ήδη η καθυστέρηση κοστίζει στην οικονομία. Εμείς όμως δεν μπορούμε να λειτουργήσουμε βραχυπρόθεσμα. Έχουμε πρόγραμμα μόνο όταν αντιμετωπίζονται τα μεσοπρόθεσμα θέματα, σημείωσε.

Κληθείς να διευκρινήσει το τι θα συμβεί με τη δόση εαν δεν υπάρξει απόφαση συμμετοχής του ΔΝΤ στο πρόγραμμα είπε πως αυτό ειναι κάτι που θα αποφασίσουν οι Ευρωπαίοι.

Ερωτηθείς για τη δήλωση του Κλάους Ρέγκλινγκ ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να εξοφλήσει τα δάνεια του ΔΝΤ με χρήματα του ESM τόνισε πως:

Τα επιτόκια με τα οποία δανείζει το ΔΝΤ είναι ακριβά και αυτή η κίνηση θα βοηθήσει στην εικόνα του χρέους.

Σε σχέση με το τί ζητά το ΔΝΤ για το χρέος είπε πως πέραν από τα μεσοπρόθεσμα πλεονάσματα ζητείται μεγαλύτερη λεπτομέρεια για τις παρεμβάσεις ελάφρυνσης του χρέους που περιγράφηκαν από την ευρωζώνη το Μαΐο του 2016.

Για το γεγονός ότι η Ελλάδα βρίσκεται ήδη σε 7 χρόνια σε κρίση ο Τόμσεν είπε πως θα πάρει πολλά χρόνια για την Ελλάδα να επαναφέρει την ανεργία σε προ κρίσης επίπεδα.

Θα χρειαστούν μεταρρυθμίσεις για την απελευθέρωση της αγοράς. Χρειάζεται δομικές μεταρρυθμίσεις στο δημόσιο τομέα. Αυτό είναι ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ