ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το «αγκάθι» του χρέους εξέτασαν Τσακαλώτος - Σόιμπλε

Το «αγκάθι» του χρέους εξέτασαν Τσακαλώτος - Σόιμπλε

Χωρίς δηλώσεις ολοκληρώθηκε η 40λεπτη συνάντηση του Έλληνα υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στην έδρα του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον.

Σύμφωνα με πληροφορίες η ελληνική πλευρά τόνισε την ανάγκη να αποκρυσταλλωθούν οι αποφάσεις για το χρέος το συντομότερο δυνατόν από τη στιγμή που θα υπάρξει συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο, θέτοντας το Eurogroup της 22ας Μάιου ως τον κατάλληλο ορίζοντα για αυτό.

Από τις επαφές του Ευκλείδη Τσακαλώτου στην αμερικανική πρωτεύουσα προκύπτει πως κάποιοι βλέπουν τον καταληκτικό ορίζοντα της συμφωνίας μετά τις 22 Μάιου και πιθανότατα προς το Eurogroup της 15ης Ιουνίου.

Πληροφορίες αναφέρουν πως στη συνάντηση των δύο υπουργών τέθηκε και το θέμα των μεσοπρόθεσμων πρωτογενών πλεονασμάτων, το οποίο είναι και το κεντρικό ζήτημα των επαφών της ελληνικής πλευράς.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε μιλώντας λίγο πριν από τη συνάντηση με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο σε συνέντευξη Τύπου της G20 και ερωτηθείς για το πλεόνασμα αρκέσθηκε να δηλώσει πως τα ελληνικά νούμερα απεδείχθησαν πολύ καλύτερα των εκτιμήσεων του ΔΝΤ και πως το Eurogroup έχει αποφασίσει πως εάν το 2018 καταδειχθεί πως δεν θα πιαστεί ο στόχος για τα πλεονάσματα των επομένων ετών θα ληφθούν πρόσθετα μέτρα το 2019 και το 2020.

Μιλώντας νωρίτερα σε δημοσιογράφους ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση φέρει την ευθύνη για τις τρέχουσες καθυστερήσεις στο πρόγραμμα διάσωσης της χώρας. «Θα ήταν αδύνατο να συνεχιστεί η αποστολή στην Αθήνα αμέσως την εβδομάδα μετά τη Μάλτα», δήλωσε: «Αυτό δεν ήταν δυνατό κατά τη διάρκεια του ελληνικού Πάσχα». «Το ΔΝΤ δεν εμποδίζει την πρόοδο. Το ΔΝΤ δεν καθυστερεί καθόλου αυτή τη διαδικασία», είπε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ