ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μ. Σχοινάς: Σήμερα επιστρέφουν οι θεσμοί στην Αθήνα

Μ. Σχοινάς: Σήμερα επιστρέφουν οι θεσμοί στην Αθήνα
Eurokinissi/φώτο αρχείου

Την επιστροφή της αποστολής των θεσμών στην Αθήνα σήμερα, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης ενημέρωση του Τύπου στις Βρυξέλλες.

«Οι θεσμοί επιστρέφουν σήμερα, με στόχο να ολοκληρώσουν την τεχνική συμφωνία το συντομότερο δυνατό, στη βάση της συναντίληψης που επιτεύθχηκε στο Eurogroup στη Βαλέτα. Οι συνομιλίες αναμένεται να ξεκινήσουν αύριο και να διερκέσουν αρκετές ημέρες» ανέφερε ο κ. Σχοινάς.

Σε ό,τι αφορά τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η Eurostat, υπογράμμισε πως σε όρους προγράμματος, αυτά αντιστοιχούν σε πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 4,2% του ΑΕΠ το 2016. «Αυτό το νούμερο ξεπερνάει σημαντικά τον στόχο του προγράμματος για 0,5% του ΑΕΠ για το 2016, αλλά και τον στόχο 3,5% του ΑΕΠ για το 2018. Αυτό, επίσης, επιβεβαιώνει την τάση που είχαμε ήδη διαπιστώσει, εμείς στην Επιτροπή εδώ και λίγο καιρό», κατέληξε εκπρόσωπος της Κομισόν.

Στο 179% το χρέος - Στο 0,7% του ΑΕΠ το πλεόνασμα

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε σήμερα η Eurostat για το έλλειμμα και το χρέος των κρατών-μελών της ΕΕ για την περασμένη χρονιά, στο 0,7% και στο 179% του ΑΕΠ διαμορφώθηκαν το πλεόνασμα και το χρέος αντίστοιχα στην Ελλάδα το 2016.

Τα στοιχεία που δημοσιεύει η Eurostat για το πλεόνασμα, διαφέρουν από το στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα του προγράμματος, καθώς συμπεριλαμβάνουν μεταξύ άλλων τις δαπάνες για τους τόκους.

Η Eurostat σημειώνει επίσης στη σημερινή της ανακοίνωση ότι δε προέβη σε τροποποιήσεις στα δεδομένα που κοινοποίησαν τα κράτη-μέλη.

Ειδικότερα, το 2015 το δημόσιο έλλειμμα της Ελλάδας σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat ήταν στο 5,9% του ΑΕΠ, το 2014 στο 3,7% και το 2013 στο 13,1%.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ