ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εκκίνηση διαπραγματεύσεων κυβέρνησης- θεσμών με «μενού» αποκρατικοποιήσεων

Εκκίνηση διαπραγματεύσεων κυβέρνησης- θεσμών με «μενού» αποκρατικοποιήσεων

Ξεκινά σήμερα επί αθηναϊκού εδάφους ο τελευταίος γύρος της διαπραγμάτευσης για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών και φιλοδοξία όλων είναι να κρατήσει έως την 1η Μάιου και σε κάθε περίπτωση να μην ξεπεράσει σε έκταση τις δέκα ημέρες.

Η κυβέρνηση έχει ήδη λάβει το Memorandum of Economic and Financial Policies (MEFP), το κείμενο του Μνημονίου του ΔΝΤ και το αντίστοιχο Μνημόνιο Κατανόησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (ΜoU) και σήμερα οι Ντέλια Βελκουλέσκου (ΔΝΤ), Ντέκλαν Κοστέλο (Ευρωπαϊκή Επιτροπή), Φραντσέσκο Ντρούντι (ΕΚΤ) και Νικόλα Τζιαμαρόλι (ESM) θα ξεκινήσουν να συζητούν με το οικονομικό επιτελείο, προεξάρχοντος του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, επί των συγκεκριμένων κειμένων.

Το πρόγραμμα των συναντήσεων θα εκκινήσει στις 5 το απόγευμα με το θέμα της ενέργειας και στις 7 οι συζητήσεις θα συνεχιστούν με το ζήτημα της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας, του γνωστού Υπερταμείου Αποκρατικοποιήσεων.

Στο θέμα της αγοράς ενέργειας το κεντρικό ζήτημα είναι η πώληση λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, αλλά κυρίως η πώληση υδροηλεκτρικών μονάδων, εάν οι λιγνιτικές δεν προσελκύσουν το ενδιαφέρον επενδυτών. Στη βάση αυτή θα τεθούν αυστηρά χρονοδιαγράμματα για πώληση του 40% των λιγνιτικών μονάδων έως το φθινόπωρο, αλλά και την πώληση των υδροηλεκτρικών εάν δεν υπάρξει ενδιαφέρον για τις πρώτες.

Στελέχη του οικονομικού επιτελείου ξεκαθάριζαν τις προηγούμενες ημέρες από την Ουάσιγκτον πως η πώληση μονάδων της ΔΕΗ είναι ανεξάρτητη με το πρόγραμμα και σχετίζεται με την απόφασης του Ευρωδικαστηρίου για τον λιγνίτη και την έρευνα που άρχισε τον Φεβρουάριο στη ΔΕΗ η Γενική Διεύθυνση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG Comp) για τη χειραγώγηση της αγοράς και κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης από τη ΔΕΗ. Δεδομένου ότι η Κομισιόν θεωρεί πως η άρση των στρεβλώσεων στην αγορά ενέργειας θα επιτευχθεί μόνο όταν η ΔΕΗ πάψει να έχει τον αποκλειστικό έλεγχο των υδροηλεκτρικών, το σχετικό ζήτημα αναμένεται να απασχολήσει τις τρέχουσες συζητήσεις κυβέρνησης και θεσμών.

Για το Υπερταμείο Αποκρατικοποιήσεων η κυβέρνηση αναμένεται να ενημερώσει του θεσμούς για την απόφαση που έλαβε πρόσφατα το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ) για τη μεταφορά εταιρειών του Δημοσίου στη νέα θυγατρική του Υπερταμείου, την Εταιρεία Δημόσιων Συμμετοχών (ΕΔΗΣ), αλλά και για την κατάρτιση του εσωτερικού κανονισμού λειτουργίας της ΕΔΗΣ.

Στις συμμετοχές του Δημοσίου που θα μεταφερθούν στο Υπερταμείο Αποκρατικοποιήσεων περιλαμβάνονται το 34% του ΔΕΣΦΑ, το 25% του Αερολιμένα Ελευθέριος Βενιζέλος, η ΛΑΡΚΟ, η Διώρυγα της Κορίνθου, η ΓΑΙΑΟΣΕ, ο Οργανισμός Κεντρικής Αγοράς Αθηνών, η Κεντρική Αγορά Θεσσαλονίκης, τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα, Ελληνικές Αλυκές, κ.α..

Ωστόσο, εάν τα θέματα της ΔΕΗ και του Υπερταμείου μοιάζουν αρκετά δύσκολα, τα πλέον ακανθώδη ζητήματα είναι εκείνα που σχετίζονται με τις συντάξεις, το αφορολόγητο και τα αντίμετρα και τα οποία θα συζητηθούν τα επόμενα 24ωρα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ