ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τι παζαρεύει η κυβέρνηση για την προσωπική διαφορά στις συντάξεις

Τι παζαρεύει η κυβέρνηση για την προσωπική διαφορά στις συντάξεις
ΑΠΕ -ΜΠΕ / ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ

Σοκ για το 30% των σημερινών συνταξιούχων  φέρνει η συμφωνία κυβέρνησης και δανειστών για την κατάργηση της προσωπικής διαφοράς στις καταβαλλόμενες συντάξεις από το 2019. Μεγάλα θύματα εκτιμάται ότι θα είναι όσοι λαμβάνουν σήμερα συντάξεις από 1.000 έως 1.300 ευρώ!

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι θα υπάρξουν συνταξιούχοι που θα χάσουν ολόκληρη τη προσωπική διαφορά, ενώ άλλοι θα υποστούν περικοπές. Το θέμα αυτό βρίσκεται ακόμη στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης, καθώς η κυβέρνηση προτείνει στους δανειστές να υπάρξει ένα «ταβάνι προστασίας» των συντάξεων από τις περικοπές αυτές.

Συγκεκριμένα ζητά οι περικοπές να μην αφαιρούν πάνω από το 22% των συντάξεων, αλλά συγκεκριμένες αποφάσεις δεν υπάρχουν ακόμη. Επίσης, ανοικτό παραμένει και το ενδεχόμενο νέων περικοπών στις επικουρικές συντάξεις. Η κυβέρνηση προτείνει να μην υπάρξουν περικοπές στις επικουρικές συντάξεις, αλλά οι θεσμοί από την πλευρά τους ζητούν να περικοπούν και αυτές σε περίπτωση που δεν μπορεί να εξοικονομηθεί το ποσό των 1,8 δισ. ευρώ από το συνταξιοδοτικό.

Οι νέες αυτές μειώσεις στις συντάξεις που θα διαφοροποιούνται ανάλογα με το ύψος της προσωπικής διαφοράς ανά περίπτωση θα πλήξουν, όπως παραδέχθηκε χθες η υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου, τον έναν στους τρεις συνταξιούχους.

Οπως προκύπτει, τα στοιχεία των αρμόδιων υπηρεσιών της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικών Ασφαλίσεων, περίπου 900.000 σημερινοί συνταξιούχοι θα χάσουν από το 2019 το σύνολο ή μέρος της προσωπικής διαφοράς. Πρόκειται για το ποσό που προκύπτει όταν από τη σύνταξη, όπως αυτή πληρώνεται σήμερα, αφαιρεθεί το νέο ποσό που θα προκύψει από τον επανυπολογισμό της με βάση τον νόμο Κατρούγκαλου.

Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Εργασίας, το πρώτο κύμα επανυπολογισμού (40% των συντάξεων) δείχνει ότι δεν υπάρχει προσωπική διαφορά στις μεσαίες συντάξεις του ΙΚΑ που ορίζονται σήμερα στα 720 ευρώ. Αντίθετα υπάρχει στις υψηλότερες συντάξεις.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση σύνταξης χηρείας όπου το σημερινό καταβαλλόμενο ποσό είναι 1.407 ευρώ, ενώ το νέο ποσό μετά τον επανυπολογισμό της σύνταξης και την αφαίρεση της προσωπικής διαφοράς πέφτει στα 1.169,96 ευρώ (απώλεια 238 ευρώ).

ΔΗΜΟΦΙΛΗ