ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αυτά είναι τα επώδυνα μέτρα της συμφωνίας

Αυτά είναι τα επώδυνα μέτρα της συμφωνίας
EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

Επώδυνα μέτρα περιλαμβάνει η «προκαταρκτική συμφωνία» στην οποία οδηγήθηκε η κυβέρνηση με τους θεσμούς. Τα μέτρα συνολικού ύψους 3,8 δισ. ευρώ, τα οποία επηρεάζουν τόσο τα νοικοκυριά, όσο και τις επιχειρήσεις θα μπουν προς ψήφιση στη Βουλή την επόμενη εβδομάδα.

Η περίπτωση των μειώσεων στις συντάξεις είναι η πλέον χαρακτηριστική των συμβιβασμών της κυβέρνησης. Η δέσμευση της κυβέρνησης για περικοπή της ασφαλιστικής δαπάνης κατά 1,8 δις ευρώ το 2019 οδηγούσε σε μειώσεις κύριων συντάξεων κατά 22%. Για να αποφύγει το βαθύ μαχαίρι στις κύριες συντάξεις η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας αντιπρότεινε να περιληφθούν και οι επικουρικές στην εξίσωση. Τελικά ο λογαριασμός που βγήκε προβλέπει περικοπές έως 18% στις κύριες και έως 18% στις επικουρικές συντάξεις.

Οι βασικές παράμετροι της συμφωνίας που κλείδωσαν σήμερα νωρίς το πρωί περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων τα εξής:

-Πρόσθετα μέτρα 450 εκατ. ευρώ για το 2018 µέσω του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος για την περίοδο 2018-21 µε στόχο πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ. Τα μέτρα αφορούν κατάργηση της φοροαπαλλαγής ιατρικών δαπανών (121 εκατ. ευρώ), κατάργηση της έκπτωσης 1,5% κατά τον υπολογισμό της μηνιαίας παρακράτησης φόρου (68 εκατ.), μαχαίρι στο επίδομα θέρμανσης (58 εκατ.), κατάργηση επιδομάτων τα οποία ενσωματώνονται στο Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης (10 εκατ.), εξοικονόμηση 188 εκατ. από τον ΕΟΠΥΥ.

-Μαχαίρι 650 ευρώ στην έκπτωση φόρου (αφορολόγητο 5.600-6.700 ευρώ) για μισθωτούς, συνταξιούχους και αγρότες µε εφαρμογή από το 2020 ή εναλλακτικά από το 2019 αν δεν βγαίνουν τα νούμερα.

-Περικοπές 1% του ΑΕΠ στις συντάξεις από το 2019. Οι περικοπές στις συντάξεις θα προέλθουν από μαχαίρι έως και 18% στις κύριες συντάξεις, αλλά και έως 18% στις επικουρικές συντάξεις

-Αλλαγή της βάσης υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών ελευθέρων επαγγελματιών και έκδοση όλων των εγκυκλίων για τον νόμο Κατρούγκαλου, μεταξύ άλλων για εξοικονόμηση 570 εκατ. ευρώ από το ΕΚΑΣ το 2017 και το ταβάνι 2.000 ευρώ στις κύριες συντάξεις - 3.000 για τις πολλαπλές συντάξεις.

-Ψήφιση διάταξης για την προτεραιοποίηση των φορολογικών ελέγχων και την αύξηση της εισπραξιμότητας των φόρων – τέλος στις παρατάσεις παραγραφής εκκρεμών υποθέσεων.

-Απελευθέρωση της λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές σε τουριστικές περιοχές χωρίς να απαιτείται απόφαση από την περιφέρεια.

-Νομοθεσία µε βάση τις συστάσεις OOΣΑ για την απελευθέρωση των αγορών τροφίμων, ποτών και τουρισμού

-Διάταξη νόμου για την πώληση µη συνταγογραφούμενων φαρμάκων και εκτός φαρμακείων.

-Πλήρης εφαρμογή του εξωδικαστικού συμβιβασμού, με ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς και ποινική προστασία των τραπεζικών στελεχών που υπογράφουν αναδιαρθρώσεις δανείων.

-Διάταξη νόμου µε την οποία θα προβλέπεται αναστολή των συλλογικών διαπραγματεύσεων έως το τέλος του προγράμματος του ESM.

-Κατάργηση της διοικητικής προέγκρισης των ομαδικών απολύσεων από µια διαδικασία κοινοποίησης χωρίς προέγκριση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ