ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αντιμέτωπη με «διπλό δίλλημα» η Fed

Αντιμέτωπη με «διπλό δίλλημα» η Fed
H Πρόεδρος της FED, Τζάνετ Γέλεν REUTERS/Yuri Gripas

Κατά την αυριανή συνάντησης των μελών της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, η πρόεδρος της Fed Τζάνετ Γέλεν αναμένεται να ανακοινώσει ότι θα διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια δανεισμού σε δολάρια, μέχρι η αμερικανική οικονομία να δείξει κι άλλα σημάδια ανάκαμψης.

Για να καταπολεμήσει την οικονομική κρίση των προηγούμενων χρόνων, η Fed μείωσε τα επιτόκια δανεισμού σε δολάρια στο μηδέν και αγόρασε μεγάλες ποσότητες κρατικών ομολόγων και άλλων επενδυτικών προϊόντων σε μια κίνηση χωρίς προηγούμενο.

Πλέον οι αγορές αυτές, όπως φαίνονται στον ισολογισμό της κεντρικής τράπεζας, ανέρχονται στο ιλιγγιώδες ποσό των 4,5 τρισ. δολαρίων. Από αυτά, 2,5 τρισ. είναι κρατικά ομόλογα και 1,8 τρισ. δολάρια ομόλογα με εγγύηση στεγαστικά δάνεια.

Έπειτα από χρόνια με πατημένο δυνατά το γκάζι της ρευστότητας, η Fed τώρα θέλει να σηκώσει λίγο το πόδι της, χωρίς όμως η οικονομία να χάσει την ορμή της.

Έτσι, τα στελέχη της κεντρικής τράπεζας πρέπει να αποφασίσουν αύριο τον τρόπο με τον οποίο θα προχωρήσουν σε πωλήσεις τεράστιων ποσοτήτων ομολόγων και άλλων στοιχείων ενεργητικού που μαζεύτηκαν στον ισολογισμό της Fed από την εφαρμογή του τελευταίου προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ