ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο Τόμσεν στέλνει μήνυμα στην Ευρώπη: Αξιόπιστα μέτρα για το χρέος

Ο Τόμσεν στέλνει μήνυμα στην Ευρώπη: Αξιόπιστα μέτρα για το χρέος
ΑΠΕ -ΜΠΕ /ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Μια αξιόπιστη στρατηγική από την πλευρά των Ευρωπαίων για το πώς θα επιτευχτεί η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους ζητά το ΔΝΤ σύμφωνα με το Διευθυντή του Ευρωπαϊκού Τομέα του ΔΝΤ Πόουλ Τόμσεν.

«Καλωσορίζουμε την επίτευξη τεχνικής συμφωνίας (staff level agreement) σε ένα πρόγραμμα που πιστεύουμε ότι θα επιτρέψει τη δημοσιονομική πολιτική να γίνει πιο φιλική στην ανάπτυξη», ανέφερε ο Τόμσεν.

Χαρακτηριστικά είπε πως το συμφωνηθέν στην Αθήνα πακέτο μέτρων θα διευρύνει τη φορολογική βάση και θα μειώσει τα φορολογικά βάρη, ενώ την ίδια στιγμή θα εξορθολογίσει την ασφαλιστική δαπάνη, κατευθύνοντας πόρους στη στήριξη των ασθενέστερων.

«Όλα αυτά αποσκοπούν στη δημιουργία δημοσιονομικού χώρου», είπε το στέλεχος του ΔΝΤ, το οποίο παράλληλα ξεκαθάρισε πως το Ταμείο ζητά από τους Ευρωπαίους μια αξιόπιστη στρατηγική για το χρέος.

«Αυτά πρέπει να πάνε χέρι – χέρι με μια αξιόπιστη στρατηγική που θα περιγράφει το πώς θα επιτευχτεί βιωσιμότητα του χρέους», σημείωσε ο Πόουλ Τόμσεν, ξεκαθαρίζοντας πως το ΔΝΤ χρειάζεται διαβεβαιώσεις για τον τύπο των μέτρων και πως αυτό είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να εισαχθεί το ελληνικό πρόγραμμα προς έγκριση στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ