ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέα αύξηση εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες

Νέα αύξηση εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες
Eurokinissi/φώτο αρχείου

Νέες ανατροπές στους ελεύθερους επαγγελματίες φέρνει η συμφωνία κυβέρνησης - θεσμών, καθώς σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες φαίνεται πως πέρασε η άποψη των δανειστών να αλλάξει από το 2018 η βάση υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών, ώστε να μην αφαιρούνται από το εισόδημα οι εισφορές του προηγούμενου έτους.

Η εισπραξιμότητα του ΕΦΚΑ απ΄τους ασφαλισμένους των δύο πρώην ταμείων ΟΑΕΕ και ΟΓΑ βρίσκεται στο ναδίρ, με βάση τα στοιχεία του πρώτου διμήνου του έτους. Αντίθετα το άλλο μεγάλο ταμείο των επιστημόνων το τέως ΕΤΑΑ έχει επιδείξει αξιοσημείωτες επιδόσεις, ειδικά στους τομείς του ΤΣΑΥ (ταμείο υγειονομικών) και του ΕΤΑΑ-ΤΑΝ (ταμείο νομικών).

Οι δανειστές ζητούν οι νέες εισφορές να υπολογίζονται στο εισόδημα μετά τις δαπάνες αλλά πριν τις ασφαλιστικές εισφορές του προηγούμενου έτους. Αυτό, στην πράξη θα οδηγήσει σε μεγάλη αύξηση των εισφορών, καθώς βάσει των πρώτων υπολογισμών θα αύξανε το εισόδημα κατά τουλάχιστον 8%.

Αν η εισφορά του 26,95% υπολογιστεί στο μεικτό εισόδημα (στα 1.000 ευρώ/μήνα) αντί του καθαρού (791,65 ευρώ), τότε θα προκύψει μια σημαντική αύξηση για τον ασφαλισμένο.

Μάλιστα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στο Μνημόνιο ζητεί επίσης η βάση για τις εισφορές κοινωνικής ασφάλισης να μην μειώνεται από τις μεταφερόμενες ζημίες και να μην επιβληθούν εισφορές στα μερίσματα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ