ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η ελληνική πρόοδος στο EuroWorking Group

Η ελληνική πρόοδος στο EuroWorking Group
EPA / FELIPE TRUEBA

Την παράλληλη διαδικασία που σχετίζεται με τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους αναμένεται να αποφασίσει σήμερα το EuroWorking Group.

Η τηλεδιάσκεψη αναμένεται να ξεκινήσει στις 3 ώρα Ελλάδας. Oι επιτελείς των υπουργείων Οικονομικών της ευρωζώνης θα ενημερωθούν για την επίτευξη της τεχνικής συμφωνίας και τα προαπαιτούμενα που πρέπει να εφαρμοστούν για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.

Οι Ντέκλαν Κοστέλο (Ευρωπαϊκή Επιτροπή), Ντέλια Βελκουλέσκου (ΔΝΤ), Φραντσέσκο Ντρούντι (ΕΚΤ) και Νικόλα Τζιαμαρόλι (ESM) αναμένεται να ενημερώσουν το EuroWorking Group για το περιεχόμενο της προκαταρτικής συμφωνίας με τις ελληνικές Αρχές.

Εκτιμάται πως θα εστιάσουν στη λίστα με τα προαπαιτούμενα που είναι αναγκαίο να εφαρμοστούν από την ελληνική πλευρά πριν από το Eurogroup της 22ας Μαΐου, καθώς και μετά από αυτό, αλλά και στις πρωτοβουλίες που θα αναλάβουν οι Ευρωπαίοι προκειμένου να δρομολογηθούν οι αποφάσεις για την ελάφρυνση χρέους και τα πρωτογενή πλεονάσματα που θα πρέπει να σημειώνει η Ελλάδα μεσοπρόθεσμα.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης αναμένεται να ενημερώσει το EuroWorking Group για τα επόμενα βήματα που σχετίζονται με τη νομοθέτηση της συμφωνίας και να εστιάσει στην ανάγκη άμεσης λήψης των αποφάσεων που θα επιτρέψουν το ΔΝΤ να μετάσχει στο πρόγραμμα και στην ΕΚΤ να συμπεριλάβει την Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής της χαλάρωσης.

Ενημέρωση και σε πρέσβεις ξένων χωρών

Άλλωστε για το περιεχόμενο της συμφωνίας Ελλάδος – θεσμών ενημέρωσε χθες πρέσβεις ξένων κρατών στην Αθήνα ο επικεφαλής της Κομισιόν στους θεσμούς Ντέκλαν Κοστέλο.

Πληροφορίες αναφέρουν πως ο Κοστέλο εστίασε στη μεταρρυθμιστική βούληση της κυβέρνησης και εξέφρασε την πεποίθηση πως τα προαπαιτούμενα θα δρομολογηθούν άμεσα και θα επιτρέψουν να ξετυλιχθούν εγκαίρως οι πρωτοβουλίες για τη μεσοπρόθεσμη ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και την αποκρυστάλλωση της μεσοπρόθεσμης δημοσιονομικής πορείας της χώρας.

Η ενημέρωση του Ντέκλαν Κοστέλο εντάσσεται στην προσπάθεια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να καθησυχάσει για τις προοπτικές της Ελλάδος και να καλλιεργήσει προσδοκίες για την ταχύτατη ανάταξη της ελληνικής οικονομίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ