ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στο 2% αναθεωρεί την εκτίμηση για το ελληνικό ΑΕΠ η Κομισιόν

Στο 2% αναθεωρεί την εκτίμηση για το ελληνικό ΑΕΠ η Κομισιόν
EPA / FELIPE TRUEBA

Στην αναθεώρηση της πρόβλεψης για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το 2017, από το 2,7% προηγουμένως στο 2%,  θα προχωρήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο αυτό θα γίνει στις προβλέψεις που θα παρουσιάσει την επόμενη εβδομάδα η ΕΕ για τις οικονομίες των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η επί τα χείρω αναθεώρηση αποδίδεται στην αβεβαιότητα που προκάλεσαν οι καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση της συμφωνίας με τους δανειστές αναφορικά με τη δεύτερη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος.

Η ίδια πηγή ανέφερε πως η ολοκλήρωση της συμφωνίας θα γίνει εντός του Ιουνίου δεδομένου ότι το ΔΝΤ θέλει να προσδιοριστούν τα μέτρα για το χρέος, ώστε να θεωρήσει ότι η συμφωνία έχει ολοκληρωθεί.

Σύμφωνα με τον ίδιο ακόμη και εαν το Eurogroup της 22ας Μαΐου αποδειχθεί παραγωγικό θα απαιτηθούν 4-5 εβδομάδες για την εκταμίευση της δόσης ύψους 8 δισ. ευρώ και περίπου άλλες 5-6 εβδομάδες για την απόφαση του ΔΝΤ προκειμένου να ενταχθεί στο πρόγραμμα.

Κατά τον ίδιο μέσα στις επόμενες ημέρες η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να υλοποιήσει περίπου 80 προαπαιτούμενα εκ συνόλου 140 δράσεων (40 έχουν ήδη ολοκληρωθεί, ενώ 20 χαρακτηρίζονται τεχνικού χαρακτήρα).

Σύμφωνα με την ίδια πηγή από τα 25 δισ. ευρώ που είχαν προβλεφθεί για την ανακεφαλαιοποίηση χρειάστηκαν τα 4 δισ. ευρώ και τα υπόλοιπα κεφάλαια παραμένουν διαθέσιμα έως το τέλος του προγράμματος.

"Είμαστε σίγουροι ότι οι τράπεζες δεν θα χρειαστούν και άλλα κεφάλαια, το Eurogroup θα αποφασίσει τι θα γίνει με αυτά", ανέφερε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Όπως σημείωσε σχετικά, η τρίτη αξιολόγηση το φθινόπωρο θα είναι πολύ πιο εύκολη καθώς θα αφορά κυρίως θέματα εφαρμογής παρά νομοθέτησης και έως τότε θα υπάρχουν οι προϋποθέσεις για ανάκτηση της πρόσβασης στις αγορές.

Αναφορικά με το ενδεχόμενο να ζητηθούν πολιτικές δεσμεύσεις από την ΝΔ δήλωσε ότι το ΔΝΤ θα ζητήσει διαβεβαιώσεις από την αξιωματική αντιπολίτευση ότι δεν θα ανατρέψει το πρόγραμμα.

Σχετικα με τη δυνατότητα της κυβέρνησης να διανείμει μέρισμα από τυχόν υπερπλεόνασμα του 2017 ο αξιωματούχος ανέφερε ότι κάτι τέτοιο θα αποφασιστεί μετά τον Απρίλιο του 2018.

Ο ίδιος πάντως ξεκαθάρισε πως για την περίοδο μετά την λήξη του προγράμματος θα υπάρχουν προκλήσεις και ανάγκη επιτήρησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ