ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επώδυνο 18μηνο αναμονής για τους συνταξιούχους

Επώδυνο 18μηνο αναμονής για τους συνταξιούχους
EUROKINISSI/ ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

Με διαφορά 18 μηνών θα καταστούν αισθητές οι μειώσεις συντάξεων που συμφώνησε η κυβέρνηση με τους θεσμούς, καθώς θα ψηφιστούν το Μάιο του 2017 και θα εφαρμοστούν τον Ιανουάριο του 2019.

Δεδομένου ότι πρόκειται για τις σκληρότερες περικοπές για τους χαμηλοσυνταξιούχους του πρώην ΤΕΒΕ, αλλά και τους δικαιούχους συντάξεων χηρείας, μητέρες ανηλίκων και άτομα με αναπηρία, το προαναφερθέν 18μηνο θα είναι για αυτούς επώδυνο, καθώς θα τελούν σε πλήρη άγνοια για το τι θα τους περιμένει τον Ιανουάριο του 2019.

Οι περικοπές στις συντάξεις ύψους 1,8 δισ. ευρώ (1% του ΑΕΠ) αναμένεται να πλήξουν 1,1 εκατομμύριο συνταξιούχους. Θα φθάνουν κατ’ ανώτατο όριο το 18% της σύνταξης και θα εφαρμοστούν όχι μόνο σε κύριες αλλά και στις επικουρικές συντάξεις, εφόσον προκύπτουν «προσωπικές διαφορές».

Οι περικοπές θα έχουν «οροφή» – το 18% της σύνταξης –, ώστε να μην ξεπεράσουν ένα ποσοστό και να προστατευθούν οι συνταξιούχοι από υψηλές απώλειες, αλλά δεν θα έχουν «δάπεδο», δηλαδή θα αφορούν και τις διαφορές που καταγράφονται σε χαμηλές, ίσως και στις κατώτατες συντάξεις.

Έτσι οι απώλειες θα είναι διαφορετικών ταχυτήτων, θα ξεκινούν από ένα ευρώ και θα φθάνουν ως και τα 300 για τις κύριες και τα 70 ευρώ για τις επικουρικές, ενώ οι μειώσεις θα πλήξουν ακόμη και τις πολύ χαμηλές συντάξεις.

Στους διπλά χαμένους συγκαταλέγονται περίπου 100.000 συνταξιούχοι, οι οποίοι θα χάνουν και από την κύρια και από την επικουρική κατ’ ανώτατο όριο 18% των συντάξεών τους. Περίπου 60.000 από αυτούς θα χάσουν τα περισσότερα, καθώς είναι εκείνοι που εισπράττουν σήμερα σημαντικές προσωπικές διαφορές στην επικουρική τους. Οι περιπτώσεις αυτές διασώθηκαν καν από τις μειώσεις του 2016 επειδή δεν ξεπερνούν το όριο των παροχών 1.300 ευρώ μεικτά από το άθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξης.

Μεγάλοι χαμένοι θα είναι όσοι σήμερα λαμβάνουν τα κατώτατα όρια στις κύριες και επικουρικές, όπως για παράδειγμα μητέρες ανηλίκων που συνταξιοδοτήθηκαν με μειωμένη σύνταξη και θα υποστούν το πλαφόν του 18%, αλλά και χιλιάδες άτομα με αναπηρία που λαμβάνουν κατά κανόνα χαμηλές αναπηρικές συντάξεις, οι οποίες επηρεάζονται πολύ από τη μείωση της εθνικής σύνταξης, ανάλογα με το ποσοστό αναπηρίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ