ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Καθαρό ορίζοντα για το ελληνικό χρέος θα ζητήσουν ΗΠΑ -ΔΝΤ στη G7

Καθαρό ορίζοντα για το ελληνικό χρέος θα ζητήσουν ΗΠΑ -ΔΝΤ στη G7
O υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Στίβεν Μανούσιν και η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ IMF Staff Photograph/Stephen Jaffe

Το επόμενο επεισόδιο στο δράμα της ελληνικής κρίσης χρέους θα διαδραματιστεί στο Μπάρι της Ιταλίας στην συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της G7 που ξεκινά αύριο 11 Μαΐου και θα διαρκέσει έως τις 13 Μαΐου. 

Η G7 απαρτίζεται από τον Καναδά, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Ιαπωνία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις Ηνωμένες Πολιτείες, χώρες που αντιπροσωπεύουν πάνω από το 65% του παγκόσμιου καθαρού πλούτου. Ωστόσο, τις εργασίες της παρακολουθούν και η ΕΚΤ, η ΕΕ και το ΔΝΤ.

Αν και η επίσημη ατζέντα της συνάντησης των G7 αναφέρει ότι η διήμερη συζήτηση στο Μπάρι θα επικεντρωθεί στις τέσσερις προτεραιότητες της ιταλικής προεδρίας, δηλαδή στην ανάπτυξη και την ανισότητα, στην πάταξη της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας, στη διεθνή φορολογία και στο συντονισμό των διεθνών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, ωστόσο στο περιθώριο της συνόδου θα συγκληθεί το λεγόμενο «Washington Group» στο οποίο θα εξεταστεί και η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους (κάτι που αποφασίσθηκε κατά την Εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον στα μέσα Απριλίου).

Στη σκιά των επώδυνων συμβιβασμών που έκανε η Ελλάδα με τους δανειστές της, ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Στίβεν Μανούσιν, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν, ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών Πιερ Κάρλο Παντοάν, ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, ο Πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ και ο Επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί της ΕΕ και ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ θα εξετάσουν τρόπους ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, εστιάζοντας στη διασφάλιση της ικανότητας της Ελλάδος να εξυπηρετήσει το τεράστιο χρέος της ύψους 330 δισ. ευρώ σε βάθος τεσσάρων και πλέον δεκαετιών.

Να σημειωθεί πως η Αμερικανική Κυβέρνηση εμφανίζεται πολύ υποστηρικτική στο θέμα της ελάφρυνσης του χρέους κάτι που αναμένεται να εκφραστεί από τον Στίβεν Μανούσιν. Η θέση αυτή άλλωστε διαφάνηκε και από τις δηλώσεις που έκανε ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ σε συνέντευξή του στο Βήμα της Κυριακής, ο οποίος δήλωσε αισιόδοξος ότι θα υπάρξει ταχεία πρόοδος προς το Eurogroup της 22ας Μαΐου.

Η στάση Σόιμπλε

soimple

Πάντως ο Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε αναμένεται να αντισταθεί σθεναρά στην όποια περιγραφή μέτρων για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους πριν τις γερμανικές εκλογές του Σεπτεμβρίου, ενώ με την υποστήριξη του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης εκτιμάται πως θα συνδέσει τις όποιες παρεμβάσεις για την καθήλωση των ακαθάριστων χρηματοδοτικών αναγκών της Ελλάδος (σε επίπεδα χαμηλότερα του 15% του ΑΕΠ σε ετήσια βάση), με τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων από την Αθήνα.

Από την πλευρά του το ΔΝΤ - το οποίο υποστηρίζεται από την κυβέρνηση των ΗΠΑ- αναμένεται να ζητήσει «καθαρές λύσεις» για το ελληνικό χρέος και να ξεκαθαρίσει πως το μόνο που αποδέχεται είναι η εφαρμογή των παρεμβάσεων (επέκταση της περιόδου χάριτος των τοκοχρεολυσίων, επιμήκυνση της διάρκειας των δανείων, εξομάλυνση των τοκοχρεολυσίων, κ.α..) για το χρέος να γίνει στο τέλος του προγράμματος (Σεπτέμβριος 2018) και αφού πρώτα αυτό έχει στεφθεί με επιτυχία.

Η ελληνική κυβέρνηση, η οποία θα πληροφορηθεί «από τρίτους» τα τεκταινόμενα στο Washington Group, έχει ήδη ξεκαθαρίσει πως ενδεχόμενη μη επίτευξη συμφωνίας για το χρέος, η οποία συνακόλουθα δεν θα επιτρέψει τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, θα συνεπάγεται τη μη εφαρμογή των επώδυνων μέτρων που αποφάσισε η ελληνική πλευρά με τους θεσμούς. Ωστόσο, σε μια τέτοια περίπτωση θα εγερθεί αυτομάτως πρόβλημα χρηματοδότησης της Ελλάδος από τον ESM και αναδιαπραγμάτευσης του συνόλου του τρίτου προγράμματος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ