ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μοσκοβισί: Δεν έχουμε ακόμη συμφωνία αλλά υπάρχει μεγάλη πρόοδος

Μοσκοβισί: Δεν έχουμε ακόμη συμφωνία αλλά υπάρχει μεγάλη πρόοδος
REUTERS/ HEINZ-PETER BADER/Φωτογραφία αρχείου

Αισιόδοξος για την Ελλάδα και το Eurogroup της 22ας Μαΐου εμφανίστηκε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί.

«Το κλίμα είναι θετικό, δεν έχουμε φθάσει ακόμα σε συμφωνία, αλλά υπάρχει πραγματική πρόοδος», δήλωσε ο κ. Μοσκοβισί, από το Μπάρι της Ιταλίας λίγο πριν ξεκινήσει η Σύνοδος των υπουργών Οικονομικών του G7.

Μιλώντας στην τηλεόραση του Bloomberg ο κ. Μοσκοβισί δήλωσε πως «από τη στιγμή που οι θεσμοί έφυγαν απ' την Αθήνα και την επίτευξη τεχνικής συμφωνίας και λόγω της πορείας των συζητήσεων υπάρχει αισιοδοξία ότι μπορούμε να φθάσουμε σε μία ικανοποιητική συμφωνία στο Eurogroup της 22ας Μαϊου.».

Σχολιάζοντας τη στάση του ΔΝΤ, ο Πιερ Μοσκοβισί, επεσήμανε ότι «θέλουμε και χρειαζόμαστε το ΔΝΤ στην Ελλάδα. Οι συζητήσεις για την συμμετοχή του είναι θετικές. Εξάλλου η τεχνική συμφωνία αφορά και έγινε με όλους τους θεσμούς, συμπεριλαμβανομένου και του Ταμείου» και υπογράμμισε πως «το ΔΝΤ είναι ένας έμπιστος εταίρος και δίνει αξιοπιστία στο πρόγραμμα».

«Πρέπει να δουλέψουμε πάνω στα μέτρα για το χρέος» και πως η Σύνοδος του G7 είναι μία καλή ευκαιρία να υπάρξουν συζητήσεις. «Θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε για το χρέος της Ελλάδας. Θα υπάρξουν και διμερείς επαφές. Η Ελλάδα είναι στο μυαλό μας», σημείωσε ο Ευρωπαίος επίτροπος.

Απαντώντας σε ερώτηση για τη στάση της αμερικανικής κυβέρνησης και του υπουργού Οικονομικών Στίβεν Μνιούτσιν σε ότι αφορά το ελληνικό ζήτημα, ανέφερε «ότι η αμερικανική πλευρά ενδιαφέρεται και εμφανίζεται θετική, όμως είναι περισσότερο στο χέρι των Ευρωπαίων και του ΔΝΤ».

Αξίζει να σημειωθεί ότι στη Σύνοδο του G7 στο Μπάρι συμμετέχουν οι υπουργοί Οικονομικών και οι Κεντρικοί Τραπεζίτες των 7 μεγαλύτερων βιομηχανικά χωρών (Καναδάς, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ιαπωνία, Βρετανία, ΗΠΑ) καθώς επίσης αντιπροσωπεία της Κομισιόν αλλά και του ΔΝΤ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ