ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σταϊκούρας: Επιτομή ανικανότητας και πολιτικής εξαπάτησης το 4ο Mνημόνιο

Σταϊκούρας: Επιτομή ανικανότητας και πολιτικής εξαπάτησης το 4ο Mνημόνιο
ΑΠΕ -ΜΠΕ / ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ

«Tο 4ο Μνημόνιο αποτελεί την επιτομή της πολιτικής υποκρισίας, της κοινωνικής αναλγησίας, της αναξιοπιστίας, της ανικανότητας, της πολιτικής εξαπάτησης και της ανευθυνότητας της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ. H ΝΔ, με αίσθημα ευθύνης απέναντι στη χώρα και τους πολίτες, καταψηφίζει το 4ο Μνημόνιο της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ». Αυτό τόνισε ο Τομεάρχης Οικονομικών της Νέας Δημοκρατίας, Βουλευτή Φθιώτιδας, Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στην κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών της Βουλής για το πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών, ως Εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας.

«Η κυβέρνηση παρέλαβε την οικονομία στον πρώτο όροφο, την έριξε στο υπόγειο και τώρα προσπαθεί να την πάει στο ισόγειο», είπε ο Χρήστος Σταϊκούρας και κατήγγειλε ότι το σχέδιο νόμου αποτελεί το 4ο Μνημόνιο χωρίς χρηματοδότηση, περιλαμβάνει μέτρα μετά τη λήξη του τρίτου μνημονίου» και, «από το σκίσιμο του μνημονίου, περάσαμε στο δεύτερο μνημόνιο και από τα 12 δισ. παροχές, περάσαμε στα 14,2 δισ. ευρώ μέτρα». «Αυτός είναι ο λογαριασμός της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ, με 16 αυξήσεις φόρων και με περικοπές των συντάξεων», είπε ο κ. Σταϊκούρας.

Ο γενικός εισηγητής της ΝΔ είπε ότι «το 4ο Μνημόνιο είναι επιτομή της κοινωνικής υποκρισίας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ. Η κυβέρνηση μιλούσε για το τέλος της λιτότητας και αντί για αυτό έχουμε ακόμη περισσότερα μέτρα λιτότητας».

«Η αριστερή μετρολαγνεία δεν σταματάει το 2018 αλλά πάει μέχρι το 2021, με μέτρα όπως η τεράστια μείωση του αφορολόγητου, η περικοπή των συντάξεων, μέτρα που συνιστούν τη μεγαλύτερη πολιτική εξαπάτηση της πατρίδας μας», είπε ο βουλευτής της ΝΔ και πρόσθεσε ότι «το 4ο Μνημόνιο εξοντώνει ελεύθερους επαγγελματίες, χαμηλοσυνταξιούχους, ανέργους, τα χαμηλά εισοδηματικά στρώματα που θα πληρώσουν φόρο για πρώτη φορά. Το 4ο μνημόνιο φτωχοποιεί την κοινωνία».

«Η κυβέρνηση δεν κράτησε ούτε μια κόκκινη γραμμή. Έδωσε τα πάντα και δεν πήρε τίποτα. Από το ούτε ένα ευρώ νέα μέτρα περάσαμε σε μέτρα 5 δισ. ευρώ. Ο απόλυτος εθισμός στα μέτρα. Όλα για την εξουσία», είπε ο κ. Σταϊκούρας και χαρακτήρισε «επικοινωνιακή απάτη και φερετζέ για τα σκληρά μέτρα, τα αντίμετρα, αφού προϋποθέτουν διατήρηση υψηλών πλεονασμάτων μόνιμα και την αξιολόγηση των θεσμών».

Καραγιαννίδης: Το τέλος της επιτροπείας

«Με αυτή τη συμφωνία, τον Αύγουστο του 2018», τόνισε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Καραγιαννίδης, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου.

«Πρώτη φορά υπάρχουν καταγεγραμμένα σε μια συμφωνία τα ποιοτικά στοιχεία ενός κοινωνικού κράτους», επεσήμανε ο κ. Καραγιαννίδης, ενώ έδωσε έμφαση στο γεγονός ότι για πρώτη φορά καταγράφεται επίσημα η ανάγκη μείωσης του δημόσιου χρέους.

«Μέχρι το 2015 το ΔΝΤ δεν είχε δηλώσει σε έγγραφο την ανάγκη μείωσης του χρέους. Είναι η πρώτη φορά που αυτό καταγράφεται επίσημα. Και αυτό επιτεύχθηκε από τη σημερινή κυβέρνηση μετά από μια σκληρή διαπραγμάτευση», σημείωσε και πρόσθεσε:

«Αν δεν υπάρξει συμφωνία για το χρέος, δεν θα εφαρμοστούν τα αρνητικά μέτρα. Και αν το ΔΝΤ δεν συμμετάσχει στο πρόγραμμα δεν θα προχωρήσουμε στην εφαρμογή τους. Η δική μας προσπάθεια είναι να διατηρηθεί η οικονομία σε σταθερό επίπεδο».

Ακόμα, ο κ. Καραγιαννίδης, υποστήριξε ότι η χώρα είναι υπό επιτροπεία, γιατί ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου έφερε το ΔΝΤ και έκτοτε, όπως είπε, δεν μπορεί να βγει στις αγορές και να δανειστεί.
«Είναι η πρώτη φορά που καταφέραμε και βάζουμε σε συμφωνία συγκεκριμένα πράγματα που πρέπει να τηρηθούν και περιλαμβάνουν και θετικά και αρνητικά. Ξέρουμε έτσι εκ των προτέρων τα επόμενα βήματα που πρέπει να κάνουμε και που μας δίνουν την δυνατότητα να γνωρίζουμε σε ποιο δρόμο θα βαδίσουμε για να αντιστρέψουμε την 7χρονη πορεία των σκληρών μέτρων», επεσήμανε.

Τέλος, ο κ. Καραγιαννίδης υποστήριξε ότι μπορεί ένα από τα αρνητικά δημοσιονομικά μέτρα να είναι οι μειώσεις των συντάξεων, ωστόσο όπως είπε, τα 2/3 δεν θα υποστούν καμία αλλαγή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ