ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Αποκαλυπτήρια» σήμερα στις Βρυξέλλες για τις προθέσεις του Eurogroup

«Αποκαλυπτήρια» σήμερα στις Βρυξέλλες για τις προθέσεις του Eurogroup
EPA

«Τροχιοδεικτικά» για το τι θα πρέπει να αναμένουμε από το Eurogroup της 22ας Μαΐου θα δώσει σήμερα νωρίς το απόγευμα κοινοτικός αξιωματούχους από τις Βρυξέλλες, με γνώση όλων όσων συζητήθηκαν στο EuroWorking Group της Δευτέρας.

Μπορεί πληροφορίες που μετέδωσε χθες το πρακτορείο Reuters να εμφάνισαν ως μη παραγωγικό το προχθεσινό EuroWorking Group, ωστόσο κυβερνητικές πηγές ανέφεραν στο CNN Greece πως έγινε μια περιεκτική και σε βάθος συζήτηση για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους και τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα.

Κατά την ελληνική κυβέρνηση η προεργασία που έχει ήδη γίνει θα επιτρέψει στο Eurogroup της 22ας Μαΐου να λάβει μια απόφαση - ή στη χειρότερη των περιπτώσεων μια προκαταρκτική απόφαση- για τους ακριβείς τρόπους ελάφρυνσης του χρέους που θα γίνει ακόμη πιο συγκεκριμένη έως τις 15 Ιουνίου και το Eurogroup του Λουξεμβούργου.

Να σημειωθεί πως και στη χθεσινή τηλεφωνική συνομιλία που είχε ο Αλέξης Τσίπρας με τη Γερμανίδα Καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ εξετάσθηκε το ζήτημα του ελληνικού χρέους με τους δύο ηγέτες να συμφωνούν ότι «είναι αναγκαία και εφικτή η εξεύρεση λύσης στο προσεχές Eurogroup».

Οι μεσοπρόθεσμες παρεμβάσεις για το χρέος που επεξεργάζονται ο ESM και οι οικονομικοί εμπειρογνώμονες της ευρωζώνης προβλέπουν επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων, τη μετατροπή των κυμαινόμενων επιτοκίων σε σταθερά, την πρόωρη αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ και την επιστροφή στην Ελλάδα των κερδών που καταγράφουν από τα ελληνικά ομολόγα ΕΚΤ και κεντρικές τράπεζες.

Παραδοχή για πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ

Η ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους αναμένεται να συνταχθεί με την παραδοχή πως τα πρωτογενή πλεονάσματα θα μείνουν στο υψηλό 3,5% του ΑΕΠ έως το 2023 και ύστερα θα αποκλιμακωθούν σοβαρά. Με τις παραπάνω παραδοχές οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδος θα διατηρηθούν στο 15% του ΑΕΠ τουλάχιστον έως το 2040 και εν συνεχεία θα σταθεροποιηθούν στο 20% του ΑΕΠ.

ΔΝΤ και ESM στις εκθέσεις βιωσιμότητας του χρέους που έχουν συντάξει προβλέπουν πως όταν η Ελλάδα βγει για δανεισμό στις αγορές θα δανειστεί με επιτόκιο από 5% έως 6%. Ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους ωστόσο θεωρεί πως το κόστος θα είναι αισθητά χαμηλότερο του 5%.

Ο ΟΔΔΗΧ εξετάζει την έξοδο στις αγορές μέσα στο επόμενο τρίμηνο μέσω της ανταλλαγή του πενταετούς ομολόγου ύψους 3 δισ. ευρώ που εκδόθηκε το 2014, με ένα νέο πενταετές ομόλογο. Η εν λόγο έκδοση εκτιμάται πως θα τιμολογούταν χαμηλότερα του 5% υπό την προϋπόθεση ωστόσο πως οι δανειστές θα συγκεκριμενοποιήσουν τους όρους για το πώς η χώρα θα αναδιαρθρώσει το χρέος της, αλλά και υπό την προϋπόθεση πως θα κλειδώσει η συμμετοχή του ΔΝΤ και θα δοθεί σήμα στην ΕΚΤ για ένταξη της χώρας στην ποσοτική χαλάρωσης της ΕΚΤ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ