ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δεν θα μετέχει η Κριστίν Λαγκάρντ στο Eurogroup της 22ας Μαΐου

Δεν θα μετέχει η Κριστίν Λαγκάρντ στο Eurogroup της 22ας Μαΐου
LINTAO ZHANG / GETTY IMAGES ASIAPAC /POOL

Δεν θα μετέχει η Γενική Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ στο Eurogroup της 22ας Μαΐου, γεγονός που υποδεικνύει σε μεγάλο βαθμό πως οι αποφάσεις για το χρέος δεν θα αποκρυσταλλωθούν την επόμενη Δευτέρα.

Δεδομένου ότι μεταξύ των θεσμών έχει υπάρξει ήδη πριν από τη σύνοδο της G7 στο Μπάρι «κατανόηση» για τις λύσεις που σχετίζονται με τη μεσοπρόθεσμη ελάφρυνση του χρέους, κάτι που παραδέχονται αμφότερες οι πλευρές, αυτό που απομένει είναι η πολιτική απόφαση του Eurogroup ότι οι παρεμβάσεις αυτές θα υλοποιηθούν μετά το τέλος του προγράμματος.

Η γερμανική κυβέρνηση δεν θέλει να δώσει δημοσίως τη δέσμευση αυτή και επιμένει στο ότι ακόμη και εάν προσδιοριστούν με μεγαλύτερη σαφήνεια τα μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους που αποφάσισε στις 24 Μαΐου 2016 το Eurogroup, αυτά θα εφαρμοστούν, εάν και εφόσον, αυτό κριθεί απαραίτητο μετά τη λήξη του προγράμματος.

Το ΔΝΤ, διαφωνώντας με τη Γερμανία, θέλει να αποσπάσει μια ξεκάθαρη δέσμευση πως οι παρεμβάσεις για το χρέος θα ενεργοποιηθούν μετά το τέλος του προγράμματος και πως δεν θα υπάρξει υπαναχώρηση των Ευρωπαίων για αυτές, κάτι που επανελεγμένα έχει συμβεί στο παρελθόν. Το ΔΝΤ θεωρεί πως μόνον με τον τρόπο αυτό οι αγορές θα πειστούν για τη σοβαρότητα της ελάφρυνσης του χρέους και θα δώσουν πρόσβαση στην Ελλάδα για δανεισμό πριν από το τέλος του τρέχοντος Μνημονίου.

Πρέπει να σημειωθεί πως οι τεχνικές λύσεις που θα οδηγήσουν τις ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδος (τα χρήματα που θα χρειάζεται ετησίως για να εξυπηρετεί το δανεισμό της) κάτω του 15% του ΑΕΠ έως το 2040 περίπου και κάτω του 20% ΑΕΠ το διάστημα μετά από το 2040 έως και το 2060 είναι εν πολλοίς ήδη περιγραμμένα. Συμφωνία σε γενικές γραμμές υπάρχει και για το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος μετά την λήξη του προγράμματος, το οποίο θα διατηρηθεί στο 3,5% του ΑΕΠ για μια σειρά από έτη (έως το 2023) και στη συνέχεια θα μειωθεί.

Οι επενδυτές, οι οποίοι προσδοκούν πως θα υπάρξει συμφωνία μεταξύ ΔΝΤ και Γερμανίας για το θέμα αυτό, έχουν προχωρήσει σε μαζικές τοποθετήσεις στο ελληνικό χρέος, οδηγώντας την απόδοση του διετούς ελληνικού ομολόγου λίγο υψηλότερα από το 5,3%. Είναι ενδεικτικό πως στην ελληνική αγορά ομολόγων μέσα στο Μάιο έχουν γίνει συναλλαγές ύψους 80 εκατ. ευρώ, όσες δηλαδή ήταν οι συναλλαγές αθροιστικά στο τετράμηνο Ιανουαρίου – Απριλίου 2017.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ