ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι αλλαγές της τελευταίας στιγμής στα ειδικά μισθολόγια

Οι αλλαγές της τελευταίας στιγμής στα ειδικά μισθολόγια
EUROKINISSI

Αλλαγές της τελευταίας στιγμής επήλθαν χθες στα ειδικά μισθολόγια στο νομοσχέδιο που ψήφισε η Βουλή, με την κυβέρνηση να κάνει μια κίνηση αναδίπλωσης και να αυξάνει κάποια από τα επιδόματα που δεν καταργούνται.

Για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, επεκτείνεται η πρόβλεψη για ειδική αποζημίωση νυχτερινής απασχόλησης, που ίσχυε μόνο στα Σώματα Ασφαλείας. Έτσι, η αποζημίωση θα ανέρχεται στα 2,77 ευρώ ανά ώρα.

Στους ιατρούς και οδοντιάτρους του Εθνικού Συστήματος Υγείας (Ε.Σ.Υ.), στους έμμισθους ειδικευόμενους ιατρούς και στους επικουρικούς ιατρούς, το επίδομα νοσοκομειακής απασχόλησης, αλλάζει ως εξής: Συντονιστής Διευθυντής και Διευθυντής θα λαμβάνει 340 ευρώ αντί 250 ευρώ. Επιμελητής Α' θα λαμβάνει 295 ευρώ αντί 210 ευρώ. Επιμελητής Β' θα λαμβάνει 280 ευρώ αντί 200 ευρώ. Ειδικευόμενος θα λαμβάνει 230 ευρώ αντί 180ευρώ.

Οι ιατροί της Δημόσιας Υγείας του ΕΣΥ εξαιρούνταν από το επίδομα νοσοκομειακής απασχόλησης, με αλλαγή της τελευταίας στιγμής μπορούν να το εισπράττουν αρκεί να υπηρετούν στη Διεύθυνση ΚΕΔΥ του υπουργείου Υγείας ή στις Διευθύνσεις Υγείας των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων ή Περιφερειών. Όσον αφορά στην αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των εφημεριών, αυτή θα ισχύσει από την 1η Ιουνίου και όχι από τη δημοσίευση του νόμου.

Επέρχονται βελτιώσεις στα επιδόματα ειδικών καθηκόντων των διπλωματών (θα καταβάλλονται χωρίς προϋποθέσεις), ενώ το επίδομα υπηρεσίας στην αλλοδαπή απαλλάσσεται και από το φόρο.

Για τα επιδόματα διδασκαλίας και έρευνας των Πανεπιστημιακών προβλέπεται πως ο καθηγητής θα λαμβάνει 500 ευρώ αντί 400 ευρώ, ο αναπληρωτής καθηγητής θα λαμβάνει 450 ευρώ αντί 400 ευρώ, ο επίκουρος καθηγητής θα λαμβάνει 400 ευρώ αντί 350 ευρώ και ο λέκτορας θα λαμβάνει 250 ευρώ.

Αντιστοίχως για Μέλη Ε.Π. των Ανώτατων Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (Α.Τ.Ε.Ι.), μέλη Δ.Ε.Π. των Ανώτατων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (Α.Σ.Ε.Ι.), προβλέπεται πως ο καθηγητής θα λαμβάνει 500 ευρώ αντί 250 ευρώ, ο αναπληρωτής καθηγητής θα λαμβάνει 450 ευρώ αντί 200 ευρώ, ο επίκουρος καθηγητής θα λαμβάνει 400 ευρώ αντί 180 ευρώ και ο λέκτορας θα λαμβάνει 250 ευρώ αντί 150 ευρώ.

Το ειδικό επίδομα έρευνας για τους ερευνητές αυξάνεται. Γενικός Διευθυντής ή Διευθυντής Ερευνητικού Κέντρου, Ινστιτούτου και αυτοτελούς Ερευνητικού Ινστιτούτου, Πρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας (Ε.Ε.Α.Ε.) θα λαμβάνει 500 ευρώ αντί 300 ευρώ. Ερευνητής Α΄ θα λαμβάνει 500 ευρώ αντί 280 ευρώ. Ερευνητής Β θα λαμβάνει 450 ευρώ αντί 250 ευρώ. Ερευνητής Γ΄θα λαμβάνει 250 ευρώ αντί 160 ευρώ. Ερευνητής Δ' θα λαμβάνει 250 ευρώ αντί 160 ευρώ. Ε.Λ.Ε. Α' θα λαμβάνει 350 ευρώ αντί 200 ευρώ. Ε.Λ.Ε. Β' θα λαμβάνει 320 ευρώ αντί 170 ευρώ. Ε.Λ.Ε. Γ' θα λαμβάνει 290 ευρώ αντί 150 ευρώ. Ε.Λ.Ε. Δ' θα λαμβάνει 270 ευρώ αντί 120 ευρώ.

Ο νέος νόμος προβλέπει πως στην περίπτωση που από την εφαρμογή του νέου συστήματος αμοιβών προκύψει αύξηση των αποδοχών των λειτουργών ή υπαλλήλων, αυτή χορηγείται σε χρονικό διάστημα τεσσάρων ετών. Στην περίπτωση που από την εφαρμογή του νέου συστήματος αμοιβών προκύψει μείωση αποδοχών, η διαφορά θα διατηρείται ως «προσωπική» και δεν κόβεται, προκειμένου να αποφευχθεί οποιαδήποτε μείωση στις αποδοχές των λειτουργών ή υπαλλήλων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ