ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σόιμπλε: «Θα προσπαθήσουμε να βρούμε μια λύση για το ελληνικό χρέος»

Σόιμπλε: «Θα προσπαθήσουμε να βρούμε μια λύση για το ελληνικό χρέος»
REUTERS/Hannibal Hanschke

Στην αναφορά πως στόχος του σημερινού Eurogroup είναι να συζητηθούν τεχνικές λύσεις για το ελληνικό χρέος, προχώρησαν ο νέος Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λε Μερ και ο Γερμανός ομόλογός του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε μετά από την πρωινή τους συνάντηση.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία με το ΔΝΤ για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, αναφέροντας το ΔΝΤ είναι συντηρητικό στις εκτιμήσεις του για την Ελλάδα, σε σχέση με την ευρωζώνη. «Θα προσπαθήσουμε να βρούμε μια λύση», σημείωσε.

Τόνισε πάντως ότι «είναι πολύ νωρίς για να μιλήσουμε για ένα νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα», προσθέτοντας ότι «δεν θα διαπραγματευθούμε νέα μέτρα που θα απαιτούσαν ένα νέο πρόγραμμα».

Ο ίδιος επεσήμανε ότι οι μεταρρυθμίσεις που έχουν συμφωνηθεί με την Ελλάδα είναι αξιοσημείωτες. Στόχος, υπογράμμισε, είναι να καταστεί η χώρα ανταγωνιστική, κάτι που δεν έχει επιτευχθεί ακόμη.

Στόχος του σημερινού Eurogroup είναι να συζητηθούν τεχνικές λύσεις για το ελληνικό χρέος, σημείωσε ο νέος γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λε Μερ μετά τη συνάντηση με τον Γερμανό ομόλογό του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Τέλος, σημείωσε ότι στόχος του Εμμανουέλ Μακρόν είναι να παραμείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη.

Μάλιστα ο νέος Γάλλος πρόεδρος, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, στον οποίο τόνισε, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, πως η Γαλλία θέλει να δει την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

«Ο Πρόεδρος είπε ότι ελπίζει να επιτευχθεί συμφωνία σύντομα, που θα ελαφρύνει το ελληνικό χρέος», είπε στο πρακτορείο πηγή από το γραφείο του Γάλλου Προέδρου, ενώ συμπλήρωσε ότι αυτό είναι και το σχέδιο του Γάλλου υπουργού Οικονομικών.

Τα τρία σενάρια για το χρέος

Σύμφωνα με το Bloomberg, τα εναλλακτικά σενάρια για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους περιγράφονται σε επιστολή του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών προς τους γερμανούς βουλευτές και περιλαμβάνουν διαφορετικές υποθέσεις αναφορικά με την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και τα πρωτογενή πλεονάσματα που η χώρα θα μπορέσει να διατηρήσει μακροπρόθεσμα.

  • Με βάση το πρώτο σενάριο, η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί μακροπρόθεσμα με ρυθμό της τάξης του 1,3% και το πρωτογενές πλεόνασμά της κατά μέσο όρο θα είναι στο 2,6% του ΑΕΠ. Αυτό θα μειώσει την αναλογία χρέους ως προς το ΑΕΠ κάτω από το 60% το 2060.
  • Το δεύτερο πιο απαισιόδοξο σενάριο, τοποθετεί το ελληνικό χρέος στο 226% του ΑΕΠ το 2060, με την υπόθεση ότι ο ρυθμός ανάπτυξης θα διαμορφωθεί στο 1% και το πρωτογενές πλεόνασμα κατά μέσο όρο το 1,5% του ΑΕΠ.
  • Το τρίτο σενάριο, προβλέπει μία λύση που δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί και βρίσκεται κάπου στη μέση.

Να σημειωθεί πως στο πρώτο σενάριο θα υπάρξει μικρή ή καθόλου ανάγκη για ελάφρυνση του χρέους, ενώ στο δεύτερο σενάριο που ακολουθεί τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ θα χρειαστεί μια σημαντική ελάφρυνση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ